Vineri, 21 aprilie 2023, parlamentarii au votat pentru reintroducerea exmatriculării în cadrul proiectelor noii Legi a Educației.

Votul a fost acordat în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților și prevede că exmatricularea se poate aplica doar în cazuri grave.

În ceea ce privește explicarea acestor cazuri grave, amendamentul stipulează că exmatricularea se aplică elevilor care încalcă “normele de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari”.

Propunerea a fost făcută de „Grupurile parlamentare PNL + PSD (ME)”, fiind făcute de parlamentari împreună cu Ministerul Educației.

Reamintim faptul că în variantele anterioare de proiecte ale Legilor Educației, exmatricularea nu era permisă în nicio situație. În urma valului de evenimente din ultimele săptămâni, când elevi ai învățământului obligatoriu au rănit sau au batjocorit profesori, s-a revizuit conținutul proiectelor de lege și s-a luat decizia reintroducerii exmatriculării ca pedeapsă.
Interzicerea exmatriculării elevilor a fost introdusă din luna iulie a anului 2022

„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arăta în comunicatul Ministerului Educației din luna iulie 2022.

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

În proiectul legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2.

(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație.

Reamintim în Prahova cazul profesoarei de la şcoala din Pietriceaua batjocorită de elevi în timpul orelor de curs.

Un caz care a intrat în atenția publică a fost și cel din București, unde un elev al Colegiului Naţional Ion Creangă şi-a înjunghiat în zona gâtului profesoara de japoneză pentru că aceasta voia să le dea testare.

Articolul precedentPrahova. Accident cu victimă, în zona de nord a Ploieștiului
Articolul următorPrahova. Polițiștii l-au reținut pe bărbatul care a distrus geamurile unei locuințe și ale unei mașini în cartierul 9 Mai din Ploiești