Premierul Ludovic Orban a adus în discuție subiectul autostrăzii Comarnic – Brașov, la prima emisiune tv la care a participat  în 2020 și a făcut câteva promisiuni.

„Realizarea tronsonului Comarnic-Brașov reprezintă o prioritate pentru noi (…) Urmează să luăm o decizie într-un timp foarte scurt. În luna ianuarie stabilim cum o facem”, a susținut Ludovic Orban.

„Facem autostrada cu bani de la buget. Nu poate fi finanțată cu fonduri europene, asta e problema, Comarnic-Brașov nu se poate face cu banii UE. Când s-a derulat licitația, pe timpul Guvernului Ponta, s-a încercat introducerea autostrăzii în Coridorul IV Pan-European. Dar nu se poate, aia o decide Uniunea Europeană, traseele coridoarelor europene nu se decid de statul român”, a continuat șeful Guvernului în intervenția avută la TV.

În același set de circumstanțe, premierul a estimat sumele de care ar fi vorba pentru finalizarea proiectului. „Prima variantă ar fi să o facem în regim parteneriat public-privat, dar doar în parteneriat cu o instituție financiară internațională, indiferent care este ea. Aproape că se ajunsese la un acord cu Banca Mondială, dar a venit Dăncilă și a zis că nu, o facem prin Comisia de Prognoză. (…) Deci, fie faci pe parteneriat public-privat, dar ai nevoie de un partener instituţional care să îţi confere încredere şi mai ales garanţia finanţării, sau o faci pe bugetul de stat, e simplu. Și atunci trebuie să îți iei un angajament: în cât timp o facem? trei, patru ani… cât costă? 800, 900 de milioane”, a explicat el.

Concluzia este una cât se poate de simplă, până la finele acestei luni, vom avea un răspuns clar din partea Guvernului legată de finanțarea autostrăzii Comarnic – Brașov. Pasul următor ține de demararea procedurilor de licitație ”în viteză maximă”.