Asociația Pro Imunizare continuă campania națională de informare privind protecția copiilor și adolescenților prin vaccinarea antigripală cu o conferință desfășurată la Ploiești, în prezența primarului Adrian Dobre. La eveniment au mai participat reprezentanți ai autorităților locale cu atribuții în domeniile sănătății și educației.

„Prevenția este un lucru foarte bun iar atunci când vorbim de categorii de persoane extrem de vulnerabile, pe de-o parte vorbim de persoanele vârstnice  dar vorbim și despre copii și elevi , în cazul cărora decizia este la nivelul părinților. Să nu uităm un aspect – copiii sunt în colectivitate, fie că vorbim de creșă, grădiniță, școli sau liceu. Sunt în colectivități unde propagarea acestui fenomen poate fi mult mai mare.  Cu toate eforturile pe care noi, ca autorități, le facem, ca de exemplu măsurile de igienizare, totuși acest risc persistă și atunci rugămintea e ca părinții, profesorii, și formatorii de opinie din zona aceasta să achieseze la ideea de prevenție. Prevenția e mult mai bună pentru copii dar și dacă vorbim de costuri , prevenția este mult mai puțin costisitoare”, a declarat primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre.  

Participanții  au discutat pe tema metodelor de protejare a comunităților locale împotriva gripei, concluzia unanimă fiind aceea că vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva acestei boli.

Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, boala afectând diferit adulții și copiii. Adolescenții și copiii reprezintă o categorie de populație extrem de vulnerabilă, din perspectiva îmbolnăvirii cu gripă. De aceea , vaccinarea în cazul acestora a fost ferm recomandată de specialiștii în domeniul sănătății prezenți la întâlnire.

“Sunt multe aspecte de care trebuie ținut cont atunci când vorbim despre imunitate, mai ales în cazul adolescenților și a copiilor. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, și vaccinul injectabil”, a declarat dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare.

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimbă în fiecare an. În ţările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei. În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent.

Acesta este cel de-al 9-lea an în care Asociația Pro Imunizare organizează campanii de informare cu privire la pericolul îmbolnăvirii cu gripă și modalitățile în care poate fi combătută aceasta. Asociația Pro Imunizare va continua seria evenimentelor de informare a publicului.

 

 

Articolul precedentFOTO ALERTĂ! Adolescentă dispărută și doi bărbați căutați de poliție, după ce au ajuns cu un tren la Ploiești!
Articolul următorCod galben de ceață în Prahova. Vizibilitatea scade sub 50 de metri