De la 1 ianuarie 2022 vor intra în vigoare mai multe măsuri cu impact social și economic. Pensiile și alocațiile de stat pentru copii, dar și salariul minim brut se vor majora.

Astfel, punctul de pensie va crește cu 10%, de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei, iar pensia minimă se va majora de la 800 la 1000 de lei.

În luna ianuarie va fi acordat un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei. Ajutorul se va acorda o singură dată.

Salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie de la 2.300 lei la 2.550 lei și dispare cel acordat pentru studii superioare.

Alocația de stat pentru copii crește, începând cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
De asemenea, se majorează la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

De la 1 inuarie se va acorda, în mod excepțional, a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie, astfel:

– pentru adulții cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei în cazul handicapului accentuat și 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

– pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se ridică la 300 de lei în cazul în care acesta este încadrat cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat și 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.

Salariile bugetarilor vor fi înghețate anul viitor, cu excepția angajaților din învățământ și cei din familia sănătate și asistență socială. Aceștia vor beneficia de creștere de un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut pe anul 2022 în legea salarizării și salariul din 2021, adică, în medie între 50 și 100 de lei net.

Articolul precedentDe astăzi s-au scumpit carburanții. Cât vom plăti în plus pentru un litru de benzină și motorină
Articolul următorImagini de la accidentul grav produs vineri în Prahova, în Vălenii de Munte și Drajna