Patru persoane sunt deja urmărite penal într-un dosar privind eliberarea de certificate false de vaccinare anti-Covid. În motivarea instanței Tribunalului Prahova, la momentul plasării inculpaților sub control judiciar, magistrații se referă inclusiv la sumele de bani pe care le încasa gruparea pentru a emite documente ce atestau, în fals, vaccinarea anti-Covid.

Ancheta vizează zeci de persoane, inclusiv doi asistenți, un brancardier și un instalator. Potrivit motivării instanței, anchetatorii ar fi descoperit că un angajat al Spitalului Județean de Urgență Ploiești furniza clienți pe bandă rulantă grupării.

Pe lângă cei patru inculpați, anchetați sub control judiciar, zeci de persoane au fost audiate după perchezițiile derulate la jumătatea lunii octombrie, în acest dosar. Printre ele s-ar afla și unii dintre cei care au plătit ca să obțină certificate false vaccinare.

Vaccinați în lipsă

Motivarea instanței, obținută și citată de Agerpres, arată că, în unele cazuri, beneficiarii certificatelor false plăteau doar 500 de lei, la efectuarea primei doze de vaccin, și doar uneori achitau și contribuția pentru “rapel”. După ce activitatea s-a mutat din centru la cabinetul unui medic de familie, beneficiarii erau vaccinați… în lipsă.

“La nivelul Centrului de Vaccinare Valea Călugărească, vaccinarea fictivă a persoanelor interesate se realiza cu prezenţa fizică a acestora, mimându-se de către asistentul XX inocularea serului în timp ce se afla în cabina de vaccinare doar acesta şi persoana în cauză. Începând cu perioada în care inculpaţii XX şi XX lucrau împreună în calitate de asistenţi la Centrul de vaccinare Valea Călugărească, inculpatul X şi-a început activitatea infracţională mimând vaccinarea persoanelor interesate, contra unor sume de bani ce erau plătite de beneficiari cu ocazia primei doze de vaccin. Sumele de bani cerute de acesta se situau în jurul valorii de 500 lei pentru fiecare beneficiar. (…) La datele programate pentru rapel, beneficiarii veneau în general singuri şi doar ocazional li se mai cerea o sumă modică de 100 lei, însă nu întotdeauna o şi achitau (…). Întrucât în cursul lunii august, între X şi angajaţii Centrului s-au iscat discuţii, acestuia fiindu-i chiar interzis să mai vaccineze, inculpatul X a încheiat colaborarea cu Centrul de vaccinare. La scurt timp, aflând că la nivelul CMI XX din sat …, fosta sa colega (…) derulează proces de vaccinare generând adeverinţe fictive, a apelat la aceasta iniţial pentru a-l sprijini în principal în vederea emiterii adeverinţelor de rapel pentru beneficiarii care îi plătiseră sumele de bani cu ocazia primelor doze efectuate la Centrul de vaccinare şi pe care nu mai reuşea să îi ajute. (…) La nivelul CMI XX metoda folosită era mult mai simplă, în sensul că beneficiarii nu se prezentau deloc la cabinet, fiindu-le eliberate doar adeverinţele”, susțin anchetatorii, potrivit documentului citat de Agerpres.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentLa Spitalul de Pediatrie Ploieşti va fi deschisă o secție suport COVID
Articolul următorTentativă de omor, în Prahova. Un tânăr de 22 de ani a fost arestat preventiv