Cei 142 de pompieri români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia au fost înaintaţi în grad, luni, 30 august 2021, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Ceremonia a avut loc pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.

Cei 142 pompieri salvatori care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetaţie ce au devastat Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi de la 16 inspectorate pentru situaţii de urgenţă (Bucureşti-Ilfov, Alba, Argeş, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş).

Premierul Florin Cîţu i-a felicitat, luni dimineaţa, pe pompierii români care au acţionat în Grecia, afirmând că aceştia ”şi-au făcut treaba excellent”. ”O nouă misiune încheiată cu bine în Grecia. Pompierii noştri şi-au făcut încă o dată treaba excelent. Felicitări pentru tot efortul şi curajul lor! Mândri de voi!”, a declarat Cîţu, potrivit unui text postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Așadar, cea de–a doua misiune de stingere a incendiilor de vegetație din Grecia s-a finalizat, iar cei 142 de pompieri salvatori au revenit cu bine acasă.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: ”Datorită experienței și profesionalismului lor, pompierii români au făcut față cu succes fiecărei provocări și au reușit să ducă la bun sfârșit fiecare misiune încredințată.

Prin efortul lor, am reușit, așadar, să arătăm, încă o dată, solidaritatea României față de cetățenii europeni care se confruntă cu situații dificile, confirmând statutul de partener activ si de încredere în cadrul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. România are un nivel ridicat de expertiză în gestionarea situațiilor de urgență și acest lucru a fost confirmat în Grecia de către pompierii români, pe parcursul celor două misiuni de intervenție, prin modul exemplar de mobilizare, organizare și reactie. Cei 250 de pompieri români participanți la cele două misiuni din Grecia, care ne-au uimit cu puterea lor de muncă și spiritul de sacrificiu, sunt oglinda unui întreg sistem de urgență! În semn de prețuire pentru profesionalismul de care au dat dovadă pompierii, am dispus înaintarea la gradul militar următor, la excepțional pentru toți cei care au reprezentat țara cu onoare în această misiune, precum și acordarea Emblemei de Onoare a MAI domnului locotenent-colonel Alexandru Adrian Csilik, șeful detașamentului de pompieri români care a acționat în Grecia. Aveti toată aprecierea si recunoștința noastră și vă mulțumim pentru că ne-ați făcut din nou mândri de voi și de sistemul românesc de intervenție în situații de urgență. Mult succes în misiunile viitoare!”

Articolul precedentIa pastila SRS. Americanii în capcana Statului Islamic
Articolul următorBilanț coronavirus 30 august: 699 de cazuri noi, 11 decese