Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 01 august 2022, față de doi inculpați dintre care unul avocat în cadrul Baroului Prahova, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În luna februarie 2022, inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova și împreună cu celălalt inculpat, i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma totală de 25.000 euro, din care ar fi primit în perioada februarie-aprilie, în două tranșe, suma totală de 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui magistrat și promițând că îl va determina pe acesta din urmă să schimbe încadrarea juridică din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de loviri sau alte violențe, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, în care martorul avea calitatea de inculpat.
Inculpatul, în calitate de avocat în Baroul Prahova, îi asigura asistența juridică persoanei respective în dosarul penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, iar pretinderea și primirea sumelor de bani s-ar fi făcut în cadrul unor întâlniri avute de avocat și de celălalt inculpat cu persoana respectivă.
În realitate, persoana respectivă era cercetată în dosarul respectiv pentru săvârșirea unor infracțiuni comise cu violență și tulburarea liniștii și ordinii publice, dar nu și tentativă de omor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați,
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentBebelușii de la maternitatea din Ploiești sunt spălați cu apă încălzită de panourile solare
Articolul următorMai multe deținute de la Târgșor ar fi acuzat apariţia unor erupţii pe corp de la mâncarea primită în penitenciar