Coniacul este una dintre cele mai fine băuturi, cu o istorie aparte, numai bună de povestit la un pahar de…coniac. Este o băutură rafinată, care se bea pe îndelete, servită în moduri aparte, ca și vinul, pentru a-i simți minunata aromă.

Ce face ca un coniac bun să fie de calitate?

Coniacul are câteva criterii după care poate fi diferențiat, astfel încât să ofere o experiență memorabilă celor care-l degustă. 

Culoarea coniacului

Coniacul nobil are nuanțe care-ți permit să distingi vârsta băuturii. O culoare mai închisă denotă o maturare completă, iar în acest stadiu aroma și buchetul sunt intense, deoarece au avut timpul necesar să se sedimenteze, fără a fi alterate de timp. Găsești coniac bun la alcooldiscount.ro, poți să observi în detaliu trăsăturile de culoare și să alegi ceva fin, pe gustul tău. 

Pe de altă parte, o culoare relativ deschisă a coniacului, în nuanțe subtile de ruginiu, denotă prospețimea coniacului și faptul că e încă tânăr. 

Gustul coniacului

Coniacul nu se bea pe nerăsuflate, aceasta este o certitudine. Se recomandă un adevărat preludiu înainte de degustare, care include adesea încălzirea discretă a băuturii și sorbirea fină, înghițitură cu înghițitură. 

Cum te poți bucura mai mult de un coniac de calitate?

Pentru a te bucura pe deplin de experiența consumării unui coniac de calitate este necesar să utilizezi pahare speciale. În funcție de ce anume ai dori să simți de la un coniac de calitate, vei putea folosi mai multe tipuri de pahare, care vor scoate în evidență tăria sau aroma coniacului. 

Paharul balon – este binecunoscutul pahar de vin, oval, cu partea de jos mai umflată, care permite coniacului sau vinului să-și etaleze buchetul. Acest tip de pahar este mai încăpător în diametru decât în înălțime, drept pentru care întreaga aromă se concentrează în interior și nu la buza paharului. 

Paharul în formă de lalea – este unul dintre cele mai potrivite tipuri de pahare pentru degustare, concentrând pe buza paharului notele fine ale coniacului. Paharul în formă de lalea este zvelt și elegant, oferă un mod special de-a te bucura de gustul vinului sau al coniacului. Expunerea sa este deosebită, aspectul denotă eleganță și rafinament, lucruri care te pot ajuta să apreciezi cum se cuvine un coniac de calitate. 

Paharul de brandy (clepsidră) – Brandy este o băutură similară coniacului, diferența constând în faptul că prima băutură este distilată continuu, în vreme ce coniacul doar de două ori. Paharul potrivit acestei băuturi este micuț, dar robust, apropiat formei de clepsidră. 

Paharele folosite pentru degustarea coniacului, indiferent de tipul lor, trebuie să fie curate, pentru a observa cât mai bine detaliile fine ale băuturii. Prin curate nu se înțelege doar ideea de a fi curățate, ci cu adevărat ele trebuie să fie impecabile, mai ales că ele vor găzdui o băutură atât de rafinată. Culoarea vinarsului poate fi pusă în evidență cu ajutorul luminii potrivite care se reflectă în sticla perfect curată, ca un cristal. 

Coniacul se agită puțin în pahar, înainte de degustare, după aceeași tehnică ca la vinurile de marcă. Această tehnică asigură agitarea lichidului, astfel încât aromele să se intensifice, fiind eliberate în aer, în funcție de forma paharului. 

Nu uita că pe lângă folosirea paharelor potrivite, contează foarte mult și ambianța. Așa că alege cu grijă momentul în care vrei să te bucuri de gustul îmbietor al coniacului, căutând relaxarea și starea de bine, fie singur, fie în compania amicilor. O muzică bună, o masă copioasă și un șemineu, toate aceste lucruri te vor ajuta să savurezi aroma celui mai bun coniac.