Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), care este abilitată să verifice eventualele conflicte de interese în cazul comisarilor europeni desemnaţi, se va reuni la 12 noiembrie pentru a analiza declaraţiile de avere ale candidaţilor francez, ungar şi român, informează joi Euobserver, citat de Agerpres.

JURI a primit declaraţiile de avere ale candidaţilor francez şi ungar (Thierry Breton şi Olivier Varhelyi) şi aşteaptă până vineri seară documentele de la candidatul român, Adina Vălean.

Intrarea în funcţie a Comisiei Europene conduse de Ursula Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez (Sylvie Goulard), ungar (Laszlo Trocsanyi) şi român (Rovana Plumb) propuşi iniţial la funcţia de comisar european.

Ulterior, Franţa a prezentat candidatura fostului ministru al economiei Thierry Breton, în timp ce Ungaria l-a propus pe actualul ambasador pe lângă Uniunea Europeană, Oliver Varhelyi.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis miercuri ca Adina Vălean să preia portofoliul transporturilor în viitorul executiv comunitar, după ce în aceeaşi zi România a transmis două propuneri de candidaţi pentru postul de comisar european.

Rovana Plumb, prima propunere a Bucureștiului pentru un post de comisar european, a picat testul declarației avere.

Explicațiile trimise la Bruxelles în legătură cu declarația ei de avere n-au convins pe nimeni. Un eurodeputat german a explicat în exclusivitate pentru Digi24 de ce scrisoarea Rovanei Plumb nu a fost satisfăcătoare. „E necooperantă”, spunea politicianul.

Articolul precedentOmul de afaceri Ovidiu Tender, eliberat condiționat cu mulți ani mai devreme
Articolul următorAu început pregătirile pentru deschiderea sezonului de schi, pe Valea Prahovei. Care vor fi tarifele practicate în această iarnă la Sinaia