Sute de localități din țară, printre ele numărându-se și cele din județul Prahova,  sunt foarte aprope ca la finalul lui 2019 să nu mai aibă bani nici măcar pentru cheltuielile de funcționare.

Semnalul de alarmă a fost tras de deputatul PNL, Răzvan Prișcă,în cadrul unei vizite la Câmpina. Parlamentarul prahovean a susținut că primarii au fost mințiți de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.

 

“Neadoptarea rectificării în luna octombrie, cum ar fi fost normal, afectează toate primăriile, nu doar pe cele conduse de primari liberali. Vă dau două exemple din județ, Scorțeni și Cocorăștii Mislii, dar sunt mai multe situații, așa cum sunt și primării care nu au probleme. Nu am un calcul procentual, acum se centralizează și vom vedea, la ordonanța de rectificare, care este exact situația. V-am dat două exemple de primării PNL, dar sunt în astfel de situație primării conduse de primari de la toate partidele, pentru că unii primari s-au bazat pe ce li s-a spus de la Ministerul Finanțelor de la începutul anului, adică să mute banii de funcționare în investiții, pentru că vor primi după aceea bani. Și mulți au fost de bună credință, au zis că nu se poate ca un ministru de Finanțe să-și bată joc de primari, și s-au trezit în situația de acum, de la mijlocul lunii noiembrie, când efectiv nu pot să închidă luna decembrie”, a spus deputatul PNL Prahova, Răzvan Prișcă.

 

Prișcă a menționat că rectificarea este prioritatea noului Guvern, în acest moment.

 “De la momentul preluării guvernării, lucrurile nu au fost tocmai simple. Premierul Orban a vorbit, la fiecare preluare de minister în parte, despre problemele pe care le știam și despre cele pe care am început să le descoperim. Avem o problemă destul de serioasă în ceea ce înseamnă închiderea bugetului pe 2019 și construirea bugetului pe anului viitor. Prioritatea zero a acestui Guvern a fost și este încă rectificarea bugetară de toamnă, o lege fără de care câteva sute de primării din țară și mai multe instituții, ca Ministerul Sănătății, de exemplu, ar rămâne, pur și simplu, fără bani de salarii, lucru care ar avea niște urmări dramatice. Este o problemă tehnică, nu politică, pe care rectificarea bugetară va veni să o rezolve”, a mai precizat deputatul Prișcă.

 

Acum, mai toate administrațiile locale așteaptă rectificarea bugetară, sperând că aceasta le va aduce sume mai mici sau mai mari, care să echilibreze bugetele locale, pe final de an.

” Și noi avem nevoie de anumite fonduri, la capitolul cheltuielilor de întreținere. Suma necesară pentru completarea bugetului municipiului ar fi 400.000 de lei. Trebuie să mărturisesc, ca primar cu experiență,  că în perioada actuală este foarte greu să concepi un buget care să se finalizeze la zero, adică să nu ai nici datorii, nici excedent. Apelând la experiență și bazându-ne pe seriozitatea câmpinenilor, care în cea mai mare parte și-au plătit sistematic taxele și impozitele, am reușit să aducem un buget ca, sperăm noi, la finalul anului să nu aibă nici datorii, nici excedent mare. Până în acest moment am transmis o solicitare de fonduri de aproximativ 400.000 de lei pentru cheltuieli de funcționare. Este adevărat că mai avem o lună și jumătate până la final de an, se mai pot produce schimbări, poate mai apar facturi sau poate nu, dar sper să nu rămânem cu datorii, iar arierate nici atât, pentru că acest lucru ne-ar îngreuna mult sarcina la realizarea bugetului pe anul 2020″, a exemplificat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, în cadrul aceluiași eveniment.

Deputatul PNL Răzvan Prișcă a anunțat că în aceste zile se lucrează, la nivel național, la centralizarea siuației tuturor primăriilor din țară, subliniind că vor fi luate în evidență  “indiferent de culoarea politică a primarului”. ” În ceea ce privește rectificarea bugetară, nici măcar nu este vorba despre o decizie politică, ci despre o decizie matură și responsabilă a Guvernului. Atunci când vorbim despre cheltuieli de funcționare ne referim în primul rând la salarii, iar apoi la cheltuieli cu utilitățile pentru clădirile Primăriei, iluminat public, pază, lucruri elementare care nu au legătură cu politica. Toate primăriile vor primi banii pentru funcționare, pentru 2019″, a dat asigurări deputatul PNL de Prahova Răzvan Prișcă.

 

Articolul precedentRareș Bogdan: O spun în fața președintelui și în fața dumneavoastră. Mulțumim, Adrian! 190 milioane euro bani atrași, felicitări!
Articolul următorDirectorul Parcului Industrial Ploieşti a decedat la numai 54 de ani