La câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis anunţase că va contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe 2019, pe care îl catalogase ca “bugetul ruşinii naţionale”. deputatul PNL, Răzvan Prişcă, a susţinut o conferinţă de presă pentru a critica, la rândul său, modul în care guvernanţii au împărţit banii.

Parlamentarul liberal a afirmat că bugetul prezentat de coaliţia PSD-AlDE nu susţine investiţiile publice şi că, în opinia sa, Guvernul Dăncilă l-a întârziat în mod premeditat, tocmai pentru a se asigura că nu se vor putea cheltui banii pe proiecte şi că vor rămâne fonduri suficiente pentru pensii şi salariile bugetarilor, care altfel ar fi fost puse în pericol.
Prişcă a susţinut că, în viziunea sa, în cazul în care PNL era la guvernare, ar fi pus accent pe susţinerea investiţiilor publice, încât să fie încurajată economia autohtonă, şi pe cofinanţarea proiectelor europene. Totodată, parlamentarul liber a spus că “filosofia Partidului Naţional Liberal este că bugetul trebuie să genereze bani”, explicând că acest lucru ar fi trebuit făcut tocmai prin susţinerea investiţiilor publice. El a discutat şi despre creşterea gradului de colectare din TVA şi impozitul pe venit şi despre fondurile de la Uniunea Europeană, observând că “este o mare bătaie de joc că la cinci ani de la deschiderea sesiunii de finanţare 2014-2020 investiţiile publice nu sunt axate pe proiectele europene”.

“Cred că toţi parlamentarii din PSD şi ALDE erau convinşi că acest buget nu va fi promulgat de preşedinte. Am spus încă de prin decembrie că în spatele acestui proiect de buget există o şmecherie. Faptul că cei din PSD şi ALDE au ales să încalce legea care spunea că în noiembrie trebuie prezentat Parlamentului proiectul de buget pe anul următor nu a fost întâmplător. Faptul că au mers în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării încă din 15 decembrie arată clar că cei din Guvern făcuseră proiectul şi proiecţiile pe 2019 şi au ştiut care sunt marjele în care poate fi aplicat. Şi atunci au preferat această strategie efectiv golănească, de a împinge lucrurile în aşa fel încât bugetul să nu poată fi aprobat decât prin aprilie-mai, în ideea că acest buget, aşa cum a fost construit, se închide exclusiv pe salarii şi pensii. Şi atunci, pentru că nu puteau să explice de ce 2019 va fi încă un an în care nu vom avea investiţii publice, niciun obiectiv nu va fi dus la capăt, niciun obiectiv nou nu va fi început, au preferat să împingă lucrurile până în februarie, gândindu-se, dacă modifică o înţelegere pe care au avut-o cu preşedintele României în cadrul CSAT-ului pentru instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, că vor mai trece patru-cinci-şase luni până când bugetul îşi va produce efectele la nivel local. Gândiţi-vă că, pe calendarul de construcţie, de la momentul promulgării bugetului naţional de către preşedinte până la momentul în care orice comună îşi va face propriul buget durează două sau trei luni, pentru că mai întâi fiecare consiliul judeţean îşi face propriul buget, după care fiecare consiliu local îşi aprobă propriul buget. După ce o comună îşi aprobă propriul buget, începe să îl execute raportat la proiectele pe care şi le-a propus pe anul respectiv. Procedura de investiţii durează şi ea, în cel mai bun caz, două luni, putând să se ajungă şi la şase-opt luni până când o procedură de selecţie ajunge să fie urmată de un contract semnat”, a declarat deputatul de Prahova. “

Guvernanţii au făcut astfel încât preşedintele României, oricare ar fi el, să nu poată să promulge acest buget”, a conchis Răzvan Prişcă, în susţinerea teoriei sale vizând întârzierea premeditată.

Articolul precedentDeputatul PNL Prahova, Răzvan Prișcă: PSD încasează 3 milioane de euro pe lună exclusiv pentru organizația națională VIDEO
Articolul următorCopaci doborâți de vânt în Prahova