Deputatul PNL, Răzvan Prișcă a reacționat în scandalul privind mutarea Ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Astfel, prin intermediul unei interpelări, liberalul prahovean i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, să spună dacă, atunci când s-a luat decizia de a fi mutată ambasada, a existat o dezbatere pe acestă temă cu  președintelui României, Klaus Iohannis, sau cu instituțiile europene.

”A existat o comunicare inter-instituțională cu Administrația Prezidențială, în speță cu Președintele României  cu privire la acest subiect? Dar cu instituțiile europene?

A fost finalizată analiza de impact întreprinsă de Ministerul Afacerilor Externe începând cu luna mai 2018?  Dacă da, a fost aceasta trimisă spre analiză președintelui României?

Care este punctul dumneavoastră de vedere cu privire la comunicatul de presă emis de Comisia Europeană pe acest subiect?”, au fost întrebările adresate ministrului Teodor Meleșcanu de către deputatul Răzvan Prișcă.

 

În ceea ce privește răspunsul ministrului Afacerilor Externe, acesta susține că Ministerul a procesul de analiză și evaluare privind mutarea Ambasadei României de la Tel-Aviv a fost finalizat și urmează să fie avizat de către toate instituțiile cu atribuții în domeniul politicii externe și securității naționale și supus aprobării președintelui Klaus Iohannis.

”După cum cunoașteți, în anul 2018, Ministerul Afacerilor Externe, a inițiat un proces de analiză și evaluare cu privire la o eventuală relocare a Ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim. Procesul a fost finalizat, urmând să fie avizat de către toate instituțiile cu atribuții în domeniul politicii externe și securității naționale și supus aprobării Președintelui României. Acesta are un conținut clasificat care, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, nu poate fi dat publicității.

Totodată, doresc să reamintesc că România a avut întotdeauna o poziție echilibrată față de dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, menținând, de-a lungul timpului, relații diplomatice neîntrerupte și de prietenie atât cu Statul Israel, cât și cu Palestina. Dezideratul dezvoltării și consolidării relațiilor bilaterale cu ambele părți este materializat prin desfășurarea periodică de contacte bilaterale cu acestea. Această poziție a țării noastre rămâne neschimbată”, a fost răspunsul oferit de Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe.

 

 

 

Articolul precedentNotificare de la Electrica. Primăria Ploieşti va rămâne fără curent pentru iluminatul public
Articolul următorProgramul Rabla Plus, continuă! Bugetul va fi suplimentat cu 15 milioane lei