Prahova se confruntă cu noi focare de pestă porcină africană, apărute în două gospodării din comunele Bucov și Șirna. Pentru ultimul focar, confirmat, marți, în satul Coceana din comuna Șirna, a fost dispusă măsura de ucidere a 19 porci.

Centrul Local de Combatere a Bolilor este convocat, joi, pentru stabilirea măsurilor de protecție în cazul noului focar confirmat.

Primul nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, în baza analizelor recoltate, într-o gospodărie din satul Pleașa, comuna Bucov, la finele lunii iulie, iar prima măsură a vizat uciderea a doi porci.

Ultimul focar de pestă porcină a fost confirmat, marți, potrivit DSVSA Prahova, la un porc mort într-o gospodărie din satul Coceana, comuna Șirna. În acest caz, DSVSA Prahova a dispus uciderea a altor 19 porci.

Pentru ambele focare, DSVSA Prahova a propus măsuri pentru zona de protecție (3 km), dar și pentru zona de supraveghere (7 km).

„Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) se va întruni, joi, pentru a dispune măsurile pentru zona de protecție (3 km) și pentru zona de supraveghere (7 km) în cazul focarului de pestă porcină africană de la Șirna, prima măsură fiind de ucidere a 19 porci din gospodărie”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Transportul de animale este interzis pe raza ambelor localități. Totodată este interzisă vânzarea de animale.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVSA, de la prima semnalare a virusului în România (31 iulie 2017) până pe 30 iulie, în Prahova au fost găsiți 171 de mistreți morți, iar 35 de mistreți au fost vânați.

Măsuri dispuse pentru focarul din satul Pleașa, comuna Bucov:

Sursa: Realitatea de Prahova