Fără spectacole din bani publici în 2019 la Ploiești! Din cauză că se confruntă cu un buget de austeritate, autorităţile au “tăiat” în ultima ședință a Consiliului Local Ploiești fondurile alocate  pentru evenimente culturale.

Banii economisiţi cu această ocazie au fost duşi în fondul de rezervă al bugetului, cu intenţia să fie direcţionaţi ulterior, după nevoie, către serviciile publice.

Drept urmare, dacă actualul buget nu va suferi rectificări, Primăria Ploieşti nu va avea bani ca să organizeze  Festivalul Medieval- Ploiești, Târg Domnesc, Zilele Oraşului sau spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă ori Zilei Copilului.

Primul eveniment “tăiat” vizează organizarea Zilelor Ploieştiului, pentru care autorităţile nici măcar nu mai solicitaseră fonduri în momentul creionării bugetului pe 2019. A urmat  Festival Medieval, care anul acesta trebuia să fie la a IIIa ediție. Ambele evenimente, care se adresau unui segment diferit de public, au fost considerate de succes dacă ne raportăm la numărul de participanţi.

Aleșii locali nu au acceptat ca pentru Festivalul Medieval să existe măcar o alocare simbolică, de 1.000 de lei, cât să rămână deschisă o poziţie în buget, cu posibilitatea unei eventuale rectificări pe parcursul următoarelor luni.

Mai departe, pentru spectacolele şi atelierele dedicate sărbătorilor de iarnă, bugetul pe 2019 va fi de 5.000 de lei, din nou simbolic.

În ceea ce privește, iluminatul festiv, aici  autoritățile locale au creat un capitol separat, însă există posibilitatea ca factura decontat în prima parte a anului următor.

Renunţând la zilele oraşului, autorităţile au prevăzut totuşi un capitol bugetar pentru spectacole de vară, pentru a compensa cumva, însă şi aici s-au făcut tăieri, suma rămasă fiind de 10.000 de lei, faţă de o alocare iniţială de 33.000 lei.

Pentru Festivalul “Magie, Feerie, Poveşti”, dedicat copiilor, alocarea rămasă este tot de 5.000 de lei. Cel mai bine a scăpat proiectul “Caută eroii la tine acasă”, lansat cu ocazia centenarului Marii Uniri şi în cadrul căruia a fost organizat un concurs de istorie, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o excursie în localităţile care au marcat evenimentele din 1918, inclusiv Cernăuţi şi Chişinău.

Pentru derularea în continuare a acestui proiect în 2019, organizatorii au considerat că e nevoie de 25.000 de lei.

La finalul “tăierilor”, Direcţia de Comunicare din Primăria Ploieşti, structura care coordonează aceste evenimente, a rămas cu un buget total de 462.500 de lei, aproape la jumătate faţă de propunerea iniţială, de 800.000 de lei.

Articolul precedentCSM Ploieşti, obligat de instanţă să plătească datoriile personale ale directorului adjunct
Articolul următorApa Nova întrerupe joi alimentarea cu apă pe patru străzi din Ploiești