Concepuți să ia decizii în mod similar cu oamenii, agenții AI sunt cel mai recent subiect de interes din povestea inteligenței artificiale generative, începută odată cu lansarea ChatGPT în 2022.

Potrivit start-up-ului Artisan, avatarul tipic al companiei, Ava, costă cu 96% mai puțin decât un angajat uman care ar îndeplini aceleași sarcini.

Abordare directă contrastează puternic cu cea a majorității companiilor de AI generativă, care sunt mai prudente în a admite că tehnologia de tip ChatGPT ar putea lăsa lucrătorii fără locuri de muncă, notează France Presse (AFP).

„Nu ne ferim să abordăm subiectul. Noi aprindem conversația”, a declarat Fahad Alam de la Artisan, prezent la evenimentul intitulat HumanX AI.

Compania din San Francisco promovează agenți AI – reprezentanți de vânzări virtuali care identifică potențiali clienți, îi contactează, redactează e-mailuri și programează întâlniri.

„Nu cred că este vorba fundamental despre înlocuirea angajaților, ci despre utilizarea lor mai eficientă pentru sarcini pe care doar oamenii le pot face”, a spus Josh Constine de la firma de capital de risc SignalFire.

Estimările privind impactul AI asupra locurilor de muncă variază foarte mult. Goldman Sachs estimează că AI ar putea elimina 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global prin automatizare.

Un raport Metrigy din 2024 a constatat că 89% dintre companiile chestionate și-au redus personalul din relațiile cu clienții în anul precedent din cauza AI generative.

În schimb, 70% dintre marile companii chestionate de Forumul Economic Mondial au declarat că intenționează să angajeze persoane cu competențe în AI în anii următori.

„Este o evoluție naturală”, spune Joe Murphy de la D-iD, companie care oferă avatare video și care a încheiat recent un parteneriat cu Microsoft.

„La fel ca în cazul invenției automobilului, AI va crea un nou sector. Locuri de muncă vor fi atât pierdute, cât și create.”

În sprijinul acestei teorii, datele Departamentului Muncii din SUA arată că locurile de muncă pentru secretare și asistenți administrativi au scăzut de la 4,1 milioane la 3,4 milioane între 1992 și 2023, pe măsură ce calculatoarele au devenit omniprezente în birouri.

În aceeași perioadă, numărul specialiștilor în informatică s-a dublat, de la aproximativ 500.000 la 1,2 milioane.

Discreție necesară

Totuși, având în vedere sensibilitatea subiectului înlocuirii oamenilor, unii sfătuiesc companiile să fie mai prudente.

„Vindeți un software care înlocuiește o parte semnificativă a echipei clientului. Nu puteți spune asta direct”, avertizează Tomasz Tunguz, fondatorul Theory Ventures.

„Unii clienți pur și simplu nu vor ca utilizarea AI să fie cunoscută”, adaugă Fahad Alam.

“Inevitabil”

Este clar că locul de muncă trece printr-o transformare, dar impactul exact al acesteia rămâne incert.

Analiștii prezic pierderi de locuri de muncă pentru programatori, operatori de call center, traducători și agenți de turism.

Cu toate acestea, unii avertizează că declarațiile făcute de startup-uri – fie ele alarmiste sau liniștitoare – ar trebui privite cu rezerve.

„Inovatorii din tehnologie știu să comunice exagerând aspectele pozitive și minimizându-le pe cele negative”, spune Mark Hass, profesor de marketing la Universitatea de Stat din Arizona.

Dar multe startup-uri resping ideea că ar induce în eroare cu privire la impactul asupra locurilor de muncă.

„Majoritatea oamenilor cu care discutăm nu implementează AI pentru eficiență, ci pentru creșterea veniturilor. Iar când afacerea crește, este benefic pentru toți, inclusiv pentru angajați”, spune Paloma Ochi de la Decagon, un startup de AI pentru marketing.

„Majoritatea clienților nu vor să concedieze angajați”, adaugă Joshua Rumsey, inginer senior la Aisera, companie care dezvoltă agenți AI pentru finanțe și resurse umane. „Dar caută să se dezvolte fără a angaja noi oameni pe măsură ce cei existenți pleacă.”

Având în vedere perturbările pe care le poate provoca AI, Hass pledează pentru mai multă transparență, avertizând că un impact negativ neașteptat asupra locurilor de muncă ar putea declanșa o reacție publică puternică.

„Discutarea implicațiilor nu slăbește cauza AI, deoarece cred că este inevitabil. Dar evitarea unei discuții oneste creează oportunități pentru neînțelegeri”, spune el.

Articolul precedentMINISTERUL EDUCAȚIEI ALOCĂ PESTE 1,5 MILIOANE DE LEI PENTRU PREVENIREA ŞI REDUCEREA VIOLENŢEI ÎN ŞCOLI
Articolul următorSTUDIU: BUCUREŞTI, CLUJ-NAPOCA, BRAŞOV ŞI TIMIŞOARA, ORAŞELE CU CELE MAI MARI SALARII