La nivel național, inspectorii de la Protecția Consumatorilor continuă controalele la agenții economici, printre județele verificate fiind și Prahova.

Recent, au fost date publicității rezultatele verificărilor din perioada 9-19 iunie. Astfel, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la nivelul întregii țări au avut loc o serie de acțiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare în cazul produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusiv a înghețatei.

În total au fost controlaţi 675 de operatori economici, la 73,% dintre ei constatându-se deficienţe, în contextul în care a fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a abaterilor constatate, inspectorii au dispus aplicarea a 620 de sancţiuni contravenţionale – din care 279 avertismente şi 341 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.701.000 lei – pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia consumatorilor.

De asemenea, au fost oprită definitiv şi retrase de la comercializare 1,5 tone de produse alimentare congelate, care erau improprii consumului uman, fiind oprite temporar de la comercializare și alte 7,5 tone de produse, până la remedierea neconformităţilor constatate.În Prahova, potrivit celor de la ANPC, în timpul controalelor efectuate s-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, dar și în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători.

De asemenea, au fost și situații în care produsele alimentare nu ofereau informaţiile obligatorii pe etichetă, menite să le permită cumpărătorilor alegerea sortimentului dorit. Totodată, la unii dintre comercianții verificați s-a constatat faptul că aceștia comercializau produse ce prezentau informații eronate cu privire la natura, compoziţia, proprietățile, modul de fabricație ori abateri privind afișarea prețului.

În context, cei de la ANPC au oferit și o serie de sfaturi, necesare la cumpărarea de produse congelate: nu trebuie achiziţionate alimentele la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj; nu trebuie cumpărate produse la care constată faptul că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

De asemenea, cumpărătorii sunt sfătuiți să refuze produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale.

”Menţiunile obligatorii ce se înscriu pe etichetele/ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. La cumpărarea produselor alimentare solicitați şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs”, au mai adăugat cei de la instituția menționată.

Articolul precedentMăsuri pentru litoral și zonele de munte, anunțate cu o zi înainte de weekend
Articolul următorSTUDIU TERMENE.RO: 23.29% dintre hotelurile și restaurantele din Prahova solicită certificatul pentru situații de urgență. 15.01% aplică la programul IMM Invest (P)