Pompierii militari au avut o misiune dificilă, ieri, după ce un incendiu violent de vegetație uscată a cuprins o suprafață de aproximativ 70 de hectare, la Podenii Noi.

ISU Prahova reamintește faptul că legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, existând riscul de punere în pericol a gospodăriilor, a fondului forestier, dar chiar și a vieților omenești.

Pompierii militari prahoveni au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru localizarea și lichidarea a trei incendii de vegetație uscată produse în localitățile Podenii Noi, Valea Doftanei și Urlați.

„Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 71 ha vegetație uscată”, a precizat ISU Prahova.

Misiunea cea mai dificilă, ieri, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Podenii Noi.

Pompieri de la Garda de Intervenție Urlați și Punctul de Lucru din Apostolache au intervenit cu două autospeciale de stingere.

„Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 70 ha, cuprinzând vegetația uscată, lăstăriș și mărăciniș. Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic”, a anunțat ISU Prahova, care a lansat și un apel către populație.

„Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice”, a precizat ISU Prahova.

Sursa: Realitatea de Prahova