Weekend de foc pentru salvamontiștii care răspuns apelurilor din partea turiștilor, în zona Bucegi. Timp de 24 de ore, salvatorii din formațiile Prahova și Bușteni au avut parte de intervenții aproape în continuu. Cea mai grea operațiune s-a derulat de sâmbătă după-amiază până duminică în zori și a durat 13 ore, iar pentru alte două Salvamont a cerut sprijinul unui echipaj cu elicopter.

Prima intervenție din seria care avea să se încheie abia duminică dimineață a demarat sâmbătă, în jurul prânzului, pentru un bărbat de 62 de ani cu probleme cardiace. Salvatorii au extras victima din zona Take Ionescu, cu ajutorul elicopterului. Imediat după ce au finalizat această misiune, salvamontiștii au primit altă solicitare, de la un bărbat de 53 de ani blocat pe un versant nordic al Jepilor Mici. Un echipaj terestru şi unul aero au plecat în căutarea acestuia, reușind să-l localizeze rapid și să-l extragă cu ajutorul elicopterului.

A urmat o intervenţie pe Valea Rea, unde o tânără din Buzău a suferit o lipotimie pe fondul epuizării fizice.

De departe, cea mai grea a fost misiunea de recuperare a doi bărbați, tată și fiu.

“Fără un echipament corespunzător şi fără pregătire fizică, au căzut pe Valea Caraimanului. Din fericire s-au ales doar cu o sperietură şi câteva escoriații. În ciuda insistențelor celorlalţi turişti aflaţi în preajmă, de a se întoarce la cabana Caraiman, aceştia s-au încăpățânat să continue coborârea.  Fiul, care avea peste 130 de kg, a clacat primul şi, pe fondul epuizării, a suferit crampe musculare la ambele picioare. Iniţial s-a încercat o extragere aero, dar pentru că victima depășea greutatea admisă salvatorii au intervenit terestru, operaţiune care a durat toată noaptea. Pentru că nu încăpea în targă, bărbatul a primit îngrijirile necesare pe tot traseul şi a fost ajutat / stimulat să coboare pe picioarele lui.  După aproape 13 ore de eforturi conjugate, la care au participat 15  salvatori montani, victimele au fost coborâte de pe munte şi predate unui echipaj de la Ambulanţă”, a informat Salvamont Bușteni.

Sursa: Realitatea de Prahova