Violeta Alexandru, ministrul Muncii, le-a prezentat membrilor Guvernului propunerile sale privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public. Excepţie vor face cei cu pensie mai mică decât salariul minim brut, aleșii locali și naționali, precum și judecătorii CCR.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunţat că va lua decizia interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, însă astfel încât să nu fie afectate alte drepturi.

“Am prezentat, alături de colegii din Guvern, propunererile Ministerului Muncii pentru modificarea OUG 114/2018, în sensul în care propunerile noastre, bazate pe consultările pe care le-am avut, vin în direcţia, pe de o parte, menţinerii sporurilor la nivelul anului 2019, respectiv a indemnizaţiilor. Am propus ca indemnizaţia de hrană să fie menţinută la nivelul anului 2019, am propus cabinetului să analizăm oportunitatea prevederilor legate de interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, în sensul în care am propus un mecanism pentru stabilitarea modului obiectiv în care o persoană să poată alege între o pensie şi salariu, în condiţiile în care salariul este din sistemul public. Această opţiune ar urma să se facă în 15 zile. Deci este la latitudinea persoanei să opteze. Am propus ca o persoană a cărei pensie nu depăşeşte salariul minim brut pe ţară să poată realiza acest cumul, astfel încât să nu afectăm categorii care au un nivel de venit redus. Am stabilit că aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să afecteze dreptul de a fi ales, aşa cum spun şi hotărârire CCR. Am explicat că măsurile nu se pot aplica aleşilor, respectiv judecătorilor CCR. Am venit cu propuneri clare vizând obligaţia angajatorilor să notifice în 5 zile Casele teritoriale de Pensii în privinţa persoanelor care se află în aceste situaţii. Am stabilit şi o penalitate pentru cei care nu respectă această obligaţie”, a precizat ministrul.

Articolul precedentTrei urși filmați în timp ce merg în “șir indian” într-o pădure din Parcul Național Călimani VIDEO
Articolul următorSalariul minim, majorat de la 1 ianuarie! La cât ajunge netul
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.