Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că Beijingul ar trebui să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei în privința războiului din Ucraina, în cazul în care nu își va schimba comportamentul.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, China „încearcă să obțină ambele variante”, sprijinind efortul de război al Rusiei și încercând în același timp să mențină relațiile cu aliații europeni.

Stoltenberg crede că ar trebui să fie luate în considerare unele costuri economice

Întrebat ce ar putea face membrii NATO în legătură cu sprijinul acordat Rusiei de către China, Jens Stoltenberg a declarat că există o „discuție în curs de desfășurare” despre posibile sancțiuni.

Potrivit secretarului general al NATO, China „împărtășește o mulțime de tehnologii, cum ar fi microelectronica, care sunt esențiale pentru Rusia pentru a construi rachete, arme pe care le folosesc împotriva Ucrainei”.

El a adăugat că „la un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un anumit tip de costuri economice în cazul în care China nu își schimbă comportamentul”.

China este deja vizată de unele sancțiuni pentru sprijinul acordat Rusiei – luna trecută, SUA au anunțat restricții ce vor viza aproximativ 20 de firme cu sediul în China și Hong Kong.

De cealaltă parte, China și-a apărat afacerile cu Moscova, afirmând că nu vinde arme letale și că „gestionează cu prudență exportul de produse cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”.

Vizita lui Jens Stoltenberg la Washington a avut loc în timp ce Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin va călători marți în Coreea de Nord. Aceasta urmează vizitei sale în China de luna trecută.

Articolul precedentColdplay va lansa un nou album în octombrie
Articolul următorMark Rutte, „optimist cu prudență” în privința șanselor sale de a deveni noul secretar general al NATO