Klaus Iohannis a anunțat, marți, măsurile generale ce vor fi luate și trebuie respectate odată cu data de 15 mai, după ieșirea din starea de urgență și intrarea în cea de alertă. Șeful statului a avertizat că nu este momentul să ne relaxăm foarte mult, pentru că nu este clar dacă am depășit vârful crizei covid. De asemena, Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să acționeze rapid și ,,cu celeritate” pentru adoptarea legii care reglementează starea de alertă, scrie realitatea.net

Ce devine obligatoriu din 15 mai:

Portul măștii este obligatoriu în spații interioare, de exemplu la magazin, în transportul în comun, la metrou

Este obligatorie păstrarea unei distanțe minime de 1,5 metri, adică distanța a 2 brațe

Igiena mâinlor este obligatorie și extrem de importantă.

Ce se redeschide:

Se redeschide parțial comerțul, magazinele care au acces direct din exterior, din stradă.

Se redeschid saloanele de îngrijire personală, precum și muzeele. 

Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile.

La ce se renunță:

Nu mai este nevoie de declarație pentru deplasarea în interiorul localității

Ce rămâne obligatoriu:

Este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepțiile ce vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgenîă (de exemplu, deplasări la serviciu la muncile agricole în afara localității, sporturi indivudiale, etc) La ieșirea din localitate este nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitate.

Se reiau serviciile religioase cu public, dar în afara lăcașurilor de cult, iar credincioșii sunt obligați să poarte măști.

Șeful statului a avut astăzi o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 

Articolul precedentRomânia a depășit pragul de 1.000 de decese cauzate de infecția cu COVID-19
Articolul următorPrimăria i-a lăsat fără burse pe elevii sărmani ai Ploieștiului