Tensiuni în Prahova pe tema solicitării operatorului Rosal privind majorarea tarifele pentru ridicarea deşeurilor.

Reprezentanții a 36 de unități administrative teritoriale care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova” s-au reunit marţi, pentru a discuta atât despre modul în care operatorul de salubritate, Rosal, intervine în sectoarele 2 şi 6, dar și despre solicitarea acestei societăți de a se majora tarifele pentru ridicarea gunoiului.

Printre prahovenii afectați de această posibilă majorare sunt cei din oraşele Ploieşti, Boldeşti-Scăeni, Plopeni şi Slănic.

În cazul localităţilor urbane, noile tarife propuse sunt la valori aproape duble faţă de cele practicate până în 2018 inclusiv.

Ședință la care au fost invitați primari ai localităților respective și reprezentanți ai Rosal, a fost condusă de președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, care coordonează și ADI Deșeuri.

La această dezbatere, cel mai vocal a fost primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, care a contestat propunerea Ro sal de majorare a tarifului.
Pentru zonele urbane, tarife propuse au valori mai mari cu 70 la sută, de la 6.29 de lei, 10.74 lei.

Toader a susținut că această primă întâlnire a avut mai degrabă un rol informativ, în condiţiile în care, pentru aprobarea unor tarife, este nevoie ca mai întâi toate consiliile locale implicate să ia decizii oficiale și să mandateze primarii să voteze în funcție de decizia din legislativele locale.

Propunerea de majorare a celor de la Rosal vine în condiţiile în care, din 2019, s-a reintrodus taxa de mediu la depozitare, în valoare de 30 de lei pentru fiecare tonă de deşeu ajunsă la rampă, taxă care, automat, ar urma să se resimtă şi în tarife.
De asemenea, Rosal a susținut că a crescut salariul minim pe economie, astfel că aceste cheltuieli cu personalul sunt mai mari decât la semnarea contractului.
Totodată, operatorul a remarcat faptul că tariful trebuie majorat și din cauza scăderii numărului de locuitori din Prahova.

În esenţă, odată cu scumpirile carburanţilor şi creşterea salariului minim pe economie, operatorul are costuri mai mari decât la momentul licitaţiei.
Pentru localităţile din mediul rural, ajungem la un tarif de persoană pe lună propus la valoarea de 5,55 lei cu tot cu TVA, de la cel de 3,98 practicat până în decembrie 2018.
În mediul urban creşterea solicitată este mult mai mare, de la 6,29 la 10,74 lei cu tot cu TVA, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii ADI Managementul Deşeurilor.
Pentru agenţii economici, tariful ar urma să crească, dacă va fi aprobat de autorităţi, de la 227,28 la 296,77 lei cu tot cu TVA pe tonă.
Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova, a explicat că acestea sunt valorile solicitate de operator şi că nu este obligatoriu ca ele să fie şi aprobate în forma actuală.

Este de aşteptat ca noua şedinţă, după ce discuţiile se vor purta şi la nivelul consiliilor locale din cele 36 de localități, să aibă loc în prima parte a lui februarie.

Articolul precedentProiect! Transportul public, extins către comunele limitrofe ale Ploieștiului. Care ar fi beneficiile pentru cetățeni | VIDEO
Articolul următorPeste 200.000 lei amenzi aplicate rețelarilor care ”uită” să repare străzile Ploieşti la finalul intervenţiilor