Măsură drastică la Maternitatea Ploieşti! Unitatea urmează să îşi piardă personalitatea juridică şi să se transforme într-o secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Măsură a fost aprobată astăzi, cu unanimitate de voturi, de Consiliul Judeţean Prahova, instituţia care are în subordine ambele unităţi, şi vine ca urmare a scăderii adresabilităţii de la Maternitate, care a generat, automat, şi o reducere a veniturilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, iniţiatorul măsurii, a declarat, în timpul şedinţei, că din această reorganizare vor avea de câştigat şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, şi Spitalul Judeţean, şi bugetul judeţelui, dar, cel mai important, şi pacientele. El a prezentat pe larg argumentele în favoarea reorganizării, explicând că Maternitatea nu se desfiinţează, dar că, devenind secţie a unui spital generalist în loc de spital de monospecialitate, cum e acum, va putea să primească mai mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile rezolvate. În plus, prin reorganizare, se vor desfiinţa cel puţin patru posturi de conducere, asta însemnând, automat, o reducere a cheltuielilor salariale, în timp ce restul posturilor TESA ar urma să fie preluate aproape în totalitate în structura Judeţeanului. În cazul acestei unităţi, avantajele ţin de paturile nefolosite de la Maternitate, circa 150, care ar putea fi redistribuite la alte secţii care au probleme din acest punct de vedere, asta în contextul în care, în sistemul public de sănătate din România, numărul de paturi este reglementat strict.

Bogdan Toader a mai reclamat că, în acest moment, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie a acumulat, din cauza veniturilor reduse, datorii de peste 6 milioane de lei, din care 1,6 milioane şi-au depăşit demult termenul de scadenţă şi sunt încadrate ca arierate. El a mai argumentat şi că bugetul judeţului a fost nevoit să vină cu alocări tot mai mari de la un an la altul pentru acoperirea cheltuielilor de la Maternitate, explicând că, în viziunea sa, unitatea medicală ar trebui să îşi acopere cheltuielile de funcţionare din surse proprii, adică din banii de la CAS, iar Consiliul Judeţean să dea bani doar pentru dezvoltare. “Este normal să sprijinim sănătatea, da, pentru dezvoltare, pentru investiţii, să ofere servicii mai bune, să aibă aparatură de ultimă generaţie, cazare mai bună, mâncare mai bună şi tot restul serviciilor, dar nu putem să plătim doar noi funcţionarea. În mod normal, la un spital care se respectă, 80% din ce încasează se duce pe cheltuială salarială, 20% trebuie să se ducă spre materiale sanitare, medicamente, dezinfectanţi şi aşa mai departe. Din acest motiv am venit cu această soluţie şi eu spun că este foarte bună. La nivelul spitalului sunt 431 de posturi aprobate, din care sunt ocupate aproape 370. Sunt 54 de posturi neocupate, care vor fi automat radiate. Vor mai dispărea funcţiile de conducere, dacă există un singur spital nu vom mai avea nevoie de doi directori medicali, doi directori economici, doi manageri. Aproximativ 4 posturi TESA de specialitate vor fi dezafectate, restul de 12 pot fi preluate de Spitalul Judeţean prin comasare. Prin aceste măsuri, Spitalul de Obstetrică va avea o cheltuială mai mică pentru plata personalului, va creşte clasificarea de la 5 la 3, aşa că va încasa de la CAS de la 1.430 de lei pe caz la 1.600, deci automat venituri mai bune şi cheltuială mai mică. Spitalul Judeţean va primi paturi contractabile, foarte bune pentru secţiile care se plângeau că ar avea beneficiari dar nu au unde să-i cazeze, în condiţiile în care la Maternitate sunt aprobate 300 de paturi, dar sunt ocupate în medie doar 150”, a explicat Bogdan Toader.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi în şedinţa de miercuri, cu toate că aleşii de la PNL au tras un semnal de alarmă că această reorganizare reprezintă, în viziunea lor, “un artificiu legal care nu rezolvă de fapt fondul problemei”.

Articolul precedentO căruţă plină cu pepeni a provocat un accident pe DN 1, la Puchenii Mari
Articolul următorVIDEO| Cum a ajuns Maternitatea Ploiești să devină o simplă secție în cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.