O măsură luată de Guvern pentru a veni în sprijinul populației, pe timp de iarnă, s-a dovedit mai degrabă sursa unei crize majore. Oamenii din multe județe se plâng de faptul că, după plafonarea prețului la lemn de foc, comercianții refuză să mai vândă, așa că, deși ne aflăm deja în plină iarnă, nu au cu ce se încălzi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este așteptat să dea explicații în parlament, de la ora 16.00, privind criza de lemn de foc, la solicitarea Grupului parlamentar AUR care reclamă că, deși „peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire”, dar “nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia”.

”Guvernul, nu ministerul Mediului, Guvernul a decis o plafonare a preţului lemnului. Noi am făcut o propunere iniţială, din partea ministerului, de oferire de compensaţii financiare, vouchere sau direct către cel care vinde lemnul sau beneficiarul, persoană fizică, care cumpără, deci un sistem la care am fi lucrat în detaliu, dacă decizia ar fi fost de compensare a creşterii preţului. S-a luat o altă decizie. Nu spun că este refuzată. Este în continuare pe masa coaliţiei şi eu sper că în viitorul apropiat se va ajunge la o decizie”, a declarat Tanczos Barna, la finalul lunii noiembrie.

La momentul respectiv, ministrul a spus că există și o propunere privind valabilitatea voucherelor: 150 de lei în cazul lemnului de foc, 500 de lei în cazul peleţilor și 300 de lei la brichete, dar „cifrele pot fi discutate în continuare”.

Criza a apărut după ce, pe 5 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede plafonarea preţurilor la lemnele de foc, la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete – un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus – şi la peleţi – cel mult 2.000 de lei pe tonă, cu TVA inclus.

Măsura considerată necesară pentru sprijinirea cetăţenilor care folosesc lemnul ca resursă în gospodărie, pentru sezonul de iarnă, s-a întors tocmai împotriva beneficiarilor, în momentul în care comercianții au refuzat pur și simplu să mai vândă lemn de foc, la prețul impus de Guvern.

Articolul precedentAtenție la coletele nesolicitate! Ce tip de ţeapă ia amploare în perioada sărbătorilor
Articolul următorMinistrul Energiei: Prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, este fake news