Start Up Nation 2018 are obiective mai îndrăzneţe decât cel de anul trecut. Este un proiect mai ambiţios, cu scopuri precise şi cu estimări care deja arată mai bine. Are un început tumultos, dar arată maturitate şi deschidere pentru ceea ce-şi doresc antreprenorii aflaţi la început de drum – un partener viabil. A eliminat punctele nevralgice, a fost adaptat din mers şi acum mulţumeşte pe majoritatea celor interesaţi.

Ministrul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea arată că vrea să devină un asemenea partener al oamenilor de afaceri români, mai ales al celor aflaţi la început de drum, şi a eliminat regula (populară) ”primul venit, primul servit” după ce a discutat deschis cu toate părţile implicate.

”A avut loc un proces de consultare publică intens, corect, onest. Am arătat deschidere la dialog, receptivitate, în discuţiile cu societăţile de consultanţă, cu posibili investitori, în cadrul Comitetului Consultativ şi concluzia a fost să modelăm Start Up Nation 2018 în interesul oamenilor. Am ascultat atent şi acum programul este mult mai bun, deşi unele aspecte au devenit un fel de nod gordian şi a trebuit să le tăiem.Dar acestea, trebuie precizat, au avut un rol pozitiv pentru că ne-au ajutat să dezbatem intens proiectul şi să-i dăm o forma care mulţumeşte cât mai mulţi antreprenori posibili”.

Dispariţia din Ordonanţă a regulii ”primul venit, primul servit” a calmat spiritele, deşi, chiar nedeclarat, a avut de la început şi un rol catalizator. Practic, această prevedere posibilă (aflată doar în discuţie publică şi nu adoptată) a atras privirile antreprenorilor, mediei şi opiniei publice asupra proiectului Start Up Nation 2018. Iar această emulaţie pozitivă s-a transpus în idei noi, prevederi clare, dezvoltarea proiectului şi dorinţa multor oameni cu spirit antreprenorial să încerce să aibă propriul lor business. Şi, tocmai asta, reprezintă obiectivul principal al proiectului”să retrezească spiritul antreprenorial în România prin sprijinul financiar acordat primilor paşi în lumea afacerilor”.Un alt punct atins a fost ca prin includerea pe agenda publică a prevederii, aceasta ”să aducă numărul maxim de întreprinzători în program şi asta s-a întâmplat. Am vrut să avem discuţii serioase cu toată lumea şi am avut. Doar aşa putem să găsim cea mai bună soluţie pentru toţi: să ne întâlnim şi să ne spunem ce ne dorim, ce se poate, ce trebuie îmbunătăţit şi ce e bine în acest proiect şi aşa trebuie să rămână” spune Ştefan-Radu Oprea despre regula ” primul venit, primul servit” care a pus lumea IMM-urilor pe jar.

În acest moment se prevede o participare de 30-40000 de proiecte din care vor fi alese 10000 pe baza criteriilor transparente, faţa de 8444 acceptate anul trecut şi din care s-au finanţat, până la urmă, 7254.

Astfel, în noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor primi 30 de puncte, la fel ca serviciile şi producţia, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative reapare şi crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de punctaj, cu 20 de puncte, sub producţie şi servicii şi acest lucru a stârnit discuţii aprinse. În acest fel a dispărut şi falsa problemă că tocmai IT-ul, pe val în România, este defavorizat în loc să fie susţinut. Numai că statistica contrazice părerea generală. Anul trecut au fost numai 595 de proiecte (aproximativ 7 %) din domeniul IT participante la Start Up Nation 2017. Cauza este că antreprenorii din IT caută să se integreze şi să se dezvolte în hub-urile înfiinţate special în zone ca: Bucureşti, Cluj şi, mai nou, Iaşi pentru că au mai multe şanse de a penetra piaţa.

Mai departe, în noua grilă propusă, comerţul şi alte activităţi au tot 10 puncte şi s-a păstrat, din motive obiective, depunctarea masivă, cu 15 puncte din start, a afacerilor din Bucureşti şi judeţele Cluj şi Ilfov. Aceste zone au peste 4 IMM-uri la o 1000 de locuitori. Iar pentru cine nu ştie este important de spus că media UE este ca la fiecare o 1000 de oameni să existe 4,5 IMM-uri. Ori la noi, în România, doar Bucureştiul, Ilfovul şi Clujul ating sau depăşesc această medie şi este nevoie de un impuls în celelalte zone ale ţarii mai puţin ”atinse” de spiritul antreprenorial.

”Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start Up Nation înseamnă şi să te duci în zone în care oamenii nu au spirit antreprenorial şi tu să le trezeşti această dorinţa, să îi ajuţi şi să te bucuri la final împreună cu ei de reuşită. În ţară oamenii îşi asumă greu riscul unei afaceri şi trebuie să îi motivăm cumva. Şi asta o poţi face financiar, dar şi să te simtă că ai grija lui, că vrei să-l ajuţi real, că se poate baza pe stat la început de drum. Iar pentru cei din Bucureşti, Cluj, Ilfov există, funcţionează, alte programe care să-i sprijine şi să-i ajute în afaceri”.

Dacă angajezi şomeri sau tineri absolvenţi obţii un punctaj mai mare, iar asta va ajuta la reducerea tensiunilor sociale în zonele defavorizate.”Apar firme noi, se creează locuri de muncă, populaţia are venituri şi aceste zone prind viaţă, progresează” este convins ministrul Ştefan-Radu Oprea.

Mai mult programul Start Up Nation 2018 a fost simplificat. În noul proiect e mai simplu să faci achiziţii, ai nevoie de o singură ofertă, nu mai ai nevoie de proiecţii financiare, ai un ghid unic de proceduri cu cele 3 bănci implicate în proiect (Banca Transilvania, Cec-ul si BCR), plafoanele sunt clare, iar avansul este de 30% din suma acordată. În plus cei care au eşuat o dată sau au făcut ilegalităţi nu mai au cum participa la program, chiar dacă îşi fac o firmă nouă, pentru o perioadă de 3 ani, şi asta face ca toate proiectele să aibă şanse să devină poveşti de succes la sfârşitul programului.

Toate aceste schimbări au fost pe placul consultanţilor şi viitorilor întreprinzători surprinşi şi ei să vadă că se reduce birocraţia şi în sprijinul afacerii.

În programul Start-Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici şi mijlocii înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 ar urma să primească finanţări de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat. Suma poate să fie folosită cum doreşte antreprenorul, dar pentru achiziţii de echipamente, utilaje, tehnică, se obţine un punctaj mai mare pentru că este încurajată investiţia. Conform estimărilor, optimiste, cele 10 000 de IMM -uri noi ar crea dublu locurilor de muncă, faţă de cele 21000 oferite de Start Up Nation 2017, şi ar fi din toate domeniile. Calculele simple arată că, pentru anul 2019, Guvernul va trebui să aloce 2 miliarde de lei în bugetul de stat pentru plăţile din programul Start -Up Nation 2018, cu aproximativ 30% mai mult decât în anul 2017.

Ordonanţa de Urgenţa pentru completarea Ordonanţei de Urgenta nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, se află în faza de avizare, normele sunt gata de publicare, iar programul se lansează până la sfârşitul lunii noiembrie, când încep înscrierile.Aşa că, antreprenori, fiţi gata, pe locuri, Start Up Nation 2018 porneşte la drum!

Articolul precedentAccident grav în Cartierul Teleajen din Ploiești! Un tânăr a fost lovit de mașină | FOTO
Articolul următorPovestea ursului Max, orbit și ținut legat 9 ani lângă Peleș