Rude care nu știu cu orele ce se întâmplă cu pacienții, așternuturi murdare, podele spălate cu apă neagră, astfel încât pantofii se lipesc la mers, așternuturi murdare, lipsă de intimitate pentru pacienți, oameni ai străzii care dormeau pe holuri – sunt doar câtva din experiențele avute de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în controalele efecutate la spitale din Tg. Jiu și Ploiești.

Ministrul Sănătății a anunțat că astfel de controale vor continua, pentru că nu sunt un exercițiu de imagine, iar pentru spitalele găsite cu astfel de probleme grave va solicita, probabil, retragerea acreditării.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a afectuat controale inopinat la Spitalul Județean Gorj și la Spitalul de Urgență din Ploiești. ”Nu a fost un exercițiu de imagine și nu va fi pentru că voi face în continuare același lucru. M-am săturat să fim arătați cu degetul noi autoritățile. Sistemul de sănptate nu este o parte abstractă, suntem fiecare dintre noi, medici, pacienți, autorități”, a spus Pintea.

Experiența din controale ”Un aparținător era de 5 ore în spital și nu știa ce s-a întîmpat cu pacientul. Atitudinee era am tratat pacientul, nu are rost să discut cu aparținătorul. Lucrurile acestea m-au deranjat foarte tare. Trebuie informat pacientul și aparținătorii ce se va întâmpla. Știu că suntem 8 medici, care facem 7-8 gărzi pe lună, tratăm sute de pacienți, dar nu trebuie să-i desconsiderăm pe pacienți și aparținători din acets motiv”. ”Au fost renovate spitalele, dar în sălile de tratament sunt materiale care nu se pot dezinfecta. Nu avem infecții, mi s-a tot spus. Poate nu le declarați, văzând modul în care tratați este exclus să nu aveți!” ”Nu existau paravane între pacienți. – De ce să punem? Totuși sunt situații care nu sunt plăcut de văzut pentru ceilalți pacienți, e nevoie de intimitate. – Nu îi mai vedem! Dar aveți monitoare. – Ei, oricum, sunt grav bolnavi, nu mai văd!” ”Liftul s-a oprit întâmplător la etajul I, am intrat într-o secție nerenovată, unde o îngrijitoare fără mânuși spăla pe jos cu o apă pe care nu ați dori să o vedeți, apă neagră. Mi-a spus că a pus 2-3 pastle (de dezinfectant – n. red.) în apă, când ar trebui puse 5 pastile la 10 litri”. ”Așternuturile erau extraordinar de murdare, pe jos mi se lipeau pantofii. Unde mânca personalul, fața de masă era cu o pânză foarte murdară, resturile mâncare lăaste peste tot, niciun pic de organizare, de curățenie. Am făcut poze, am și dovezi!” ”Pe hol doi oameni ai străzi dormeau pe bănci. M-am interesat dacă nu pot fi instituționalizați. Mi s-a răpuns: E, așa e toată iarna, nu ne deranjează. Eu am nasul înfundat de două săptămâni, dar când am intrat în spital am intrat am putut mirosi tot, nu era atmosferă de spital.”

Ministrul avertizează să spitalele cu probleme grave vor primi amenzi mari și va solicita retragerea acreditării

”Eu personal le-aș retrage acreditarea acestor sptiale și probabil o s-o cer”, a spus ministrul Pintea în urma celor două controale, caree ulterior a spus că va propune acest lucru Agenției de Management al Calității în Sănătate. Ministrul Sănătății a arătat că va solicita retragerea acreditării pentru o clădire de al Spitalul din Tg. Jiu, unde era în general mai curat decât la Ploiești, și pentru tot spitalul în cel din urmă caz.

Acest lucru nu va însemna că vor fi închise spitalele, ci că vor fi reevaluate în vederea acreditării.

Articolul precedentFOTO| Fum gros la Lukoil Ploiești! Reacția primarului Adrian Dobre
Articolul următorConductă de gaze fisurată, pe o stradă din Ploiești. Traficul este deviat
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.