Autoritățile instituie noi restricții, la intrarea pe teritoriul țării, măsurile fiind valabile de la 1 septembrie.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile bulgare au revizuit condițiile de intrare în Republica Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Conform noilor prevederi, cetățenii români care sosesc din România (menținută în zona verde) pot intra în Republica Bulgaria sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

> un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;

> un certificat digital european COVID-19 care atestă vindecarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19;

> un certificat digital european COVID-19 care atestă testarea sau un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital european COVID-19.

Printre categoriile de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID-19 la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, precum și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Triplarea ratei infectărilor, în doar trei săptămâni

Rămasă multă vreme în zona verde, cu o incidență sub 0,5 la mie, deși era în plin sezon estival, Bulgaria cunoaște, de la jumătatea lunii august, o creștere accelerată a numărului de infectări confirmate zilnic. Astăzi, dacă pe 12 august avea o incidență de 0,6 la mie, după o săptămână ajunsese deja la 1,2 la mie, iar săptămâna trecută a intrat pe lista galbenă, pentru România, după ce rata infectărilor a urcat până la 1,9 la mie.

La revenirea din Bulgaria în România, sunt exceptate de la carantină persoanele peste 16 ani vaccinate, care prezintă test Covid negativ sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, copiii între 6 și 16 care au un test PCR negativ făcut cu el mult 72 de ore înainte de intrarea în țară și copiii sub 6 ani.

Date de contact de urgență pentru românii care călătoresc în Bulgaria

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: 0035929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758.

 

Articolul precedentPrahova. Bărbat omorât în bătaie. Agresorul a fost reținut
Articolul următor1313 noi infectări cu SARS-COV-2! Situația în fiecare județ