Primul caz de pestă porcină africană a apărut în Prahova în urmă cu trei săptămâni, în satul Poienarii Ralii, comuna Poienarii Burchii, iar de atunci au fost confirmate alte 26 de focare, pe raza comunelor Gorgota, Șirna, Puchenii Mari, Mănești, Brazi, Gornet și Târgșoru Vechi.

Ultima suspiciune vizează un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 33 Nucet din satul Cuib, comuna Gornet, unde a mai fost confirmat virusul, zilele trecute, tot la un mistreț.

Pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a decis uciderea preventivă a porcilor din patru sate ale comunei Poienarii Burchii, dar și din gospodăriile situate pe mai multe străzi din satul Târgșoru Vechi, comuna Târgșoru Vechi.

Dacă la Târgșoru Vechi, efectivul de porci vizat de uciderea preventivă a fost de 80 – 90 de animale, la Poienarii Burchii a fost vorba despre 138.

Proprietarii de porci din localitățile unde a fost confirmat virusul nu au voie să-și sacrifice animalele, iar în cazul în care acestea se îmbolnăvesc au obligația de a anunțat imediat medicul veterinar.

Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă și foarte severă întâlnită la porcii domestici și la mistreți. Deși nu se transmite la om, se interzice consumul de carne. de precizat este faptul că virusul rezistă chiar și în condiții de congelare a cărnii.

Articolul precedentGrațiela Gavrilescu, președinte ALDE Prahova: Am fost, sunt și voi rămâne alături de Călin Popescu Tăriceanu!
Articolul următorPatronul unui magazin sătesc din Târgșoru Vechi, amendat și cercetat penal
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.