Procurorii DIICOT au reținut joi patru persoane, trei bărbați și o femeie, care erau vizate într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

Se pare că suspecții fac parte din clanul Ciufu din Mizil. Cele patru persoane au fost prinse după o serie de percheziții care au avut loc în mai multe localități din Prahova.

Ovidiu Constantin, Cristian Corneliu Constantin, Florin Ferenț și Carmen Constanța Constantin sunt cele patru persoane reținute joi, iar vineri au fost prezentate cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Prahova.

Judecătorul de drepturi și libertăți urmează să se pronunțe asupra mandatului de arestare pe numele celor patru în cursul zilei de vineri 6 septembrie.

Vă reamintim faptul că, potrivit IPJ Prahova, din investigații a reieșit că, în perioada 2013-2019, membrii grupării ar fi acordat bani cu împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi, fără a fi autorizați în acest sens.

În vederea recuperării sumelor de bani împrumutate sau a dobânzilor percepute, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică și psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate.

Iată comunicatul DIICOT Ploiești:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor C. O., C. C.-C., F. F.şi C. C.-C., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj.

La data de 10.06.2019 organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj, constând în aceea că raza orașului Mizil, judeţul Prahova, acționează un grup infracțional organizat profilat pe săvârşirea infracţiunilor de camătă și șantaj.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, începând cu anul 2013, inculpaţii C. O., C. C.-C., F. F.au constituit și condus un grup infracţional organizat profilat, în special, pe săvârșirea infracțiunii de camătă și, în subsidiar, pe cea de șantaj.
Principala țintă a grupului infracțional investigat o reprezintă oamenii de afaceri şi crescătorii de animale din zonă, la acordarea împrumuturilor avându-se în vedere faptul că în situaţia în care debitorii nu vor putea achita împrumutul şi camăta vor fi forţaţi să vândă unele produse, utilaje sau animale, acesta fiind și raționamentul pentru care odata cu oferirea banilor cu titlu de împrumut, nu se percep garanţii în natură.
În funcție de sumele de bani împrumutate, puterea financiară şi statutul celor care împrumutau banii, dobânda percepută era stabilită procentual, cu precădere între 15% și 30%, aceasta fiind achitată lunar, de regulă în ultima săptămână a lunii, dar uneori şi la termene bine stabilite.
În specificul modului de acţiune al grupului infracțional organizat s-a stabilit faptul că, în relaţia cu crescătorii de animale care le datorau sume de bani, pe fondul deţinerii unei ferme de animale, a unor terenuri agricole cultivate cu cereale necesare hrănirii acestora, precum şi a utilajelor destinate recoltării cerealelor, în situaţia în care debitorii nu puteau achita ratele lunare ori achiziţionau de la aceştia animale sau produse agricole, percepeau sume de bani care depăşeau cu mult valoarea de piaţă a bunului respectiv, urmărind menţinerea unei stări continue de îndatorare, termenele de plată stabilite fiind zilele unor sărbători ortodoxe importante (Paşte, Crăciun), dar și unele manifestări culturale zonale, precum Bâlciul Sfântului Petru.
S-a reţinut faptul că, deși, uneori, între membrii grupului infracțional organizat au apărut divergențe, aceştia şi-au oferit la nevoie sprijin reciproc. Astfel, în situaţia în care unul dintre membri era implicat în vreun conflict cu membrii altor familii rivale sau chiar cu alte persoane, precum şi în scopul exercitării de presiuni asupra debitorilor care nu achitau sumele de bani datorate, acesta era sprijinit necondiționat de către toți membrii grupului, fapt care a condus la crearea unei stări generale de temere, atât în rândul rivalilor, cât şi a propriilor debitori.
De asemenea, în situaţia cercetării unuia dintre membrii familiei de către organele judiciare, membrii grupului se alarmau reciproc și se deplasau în zona instituţiei, pentru a crea o stare de presiune asupra autorităților, dar și a celorlalte persoane implicate, cu scopul de a îngreuna tragerea lor la răspundere penală, precum si pentru a genera o aşa-zisă stare de anarhie, în încercarea de a-și arăta și mentine supremația.
La data de 28.06.2019, în jurul orelor 17.30, pe fondul unei stări majore de nemulţumire cauzată de nerestituirea unor sume importante de bani, datorate de către o persoana vătămată celor trei lideri ai grupului infracţional organizat şi totodată în urma exercitării mai multor acte de presiune psihică asupra victimei, prin efectuarea unor apeluri telefonice, în mod repetat, precum şi mesaje verbale transmise prin diverşi intermediari, inculpatul C. O. împreună cu un alt suspect s-au întâlnit în faţa unei agenții a unui operator de telefonie, amplasată în centrul orașului Mizil.
Cu această ocazie, inculpatul C. O. i-a aplicat persoanei vătămate, debitorul său, mai multe lovituri cu pumnii, reproşându-i nerestituirea sumelor de bani datorate, fapt care a determinat intervenţia organelor de poliţie din structurile de ordine publică, care au condus ambele persoane la sediul Poliţiei Oraşului Mizil.
Concomitent acestui eveniment, majoritatea membrilor grupului infracţional organizat s-au alarmat telefonic și s-au deplasat la sediul Poliției Orașului Mizil pentru a-l susţine pe inculpatul C. O., dar și pentru a-i crea o stare de temere victimei, în vederea achitării datoriilor și pentru a renunța la formularea plangerii penale.
Coeziunea grupului infracţional a rezultat şi din activităţile desfăşurate de către membrii acestuia în momentele imediat ulterioare conflictului fizic menţionat, respectiv ascunderea sau înlesnirea plecării din localitate a membrilor care au participat efectiv la incident, în vederea îngreunării tragerii lor la răspundere penală, mutarea sumelor de bani şi a bijuteriilor de la locaţiile care ar fi putut fi vizate de eventuale percheziţii domiciliare, ori contactarea unor persoane care ar fi putut sprijini ulterior membrii gruparii.
În ceea ce priveşte activitatea de camătă desfășurată de către membrii grupului infracțional organizat, s-a stabilit faptul că, după acordarea împrumuturilor, evidențele privind datele scadente ale dobânzilor erau ținute, de regulă, de către inculpata C. C.-C. și suspecta F. E., care ulterior contactau debitorii în situaţia în care aceștia întârziau cu plata datoriilor. În cazul în care persoanele împrumutate întârziau în continuare în efectuarea plăţilor, li se adresau ameninţări, fiind puşi în legătură telefonică cu liderii grupării, care exercitau acţiuni de intimidare.
Dobânzile obţinute de către membrii grupului, urmare a împrumuturilor acordate persoanelor vătămate sunt în sumă de 1.451.900 lei, 39.700 euro şi 1000 lire sterline (sume provizorii).
În cursul zilei de astăzi inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Prahova- Serviciul de Investigaţii Criminale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Articolul precedentPoliția deschide noi ghișee și prelungește programul serviciului care eliberează certificate de cazier judiciar și adeverințe de integritate comportamentală
Articolul următorStart UpNation, replici acide între politicieni: Cîțu vrea să-l desființeze, Oprea le ia apărarea antreprenorilor