Specialștii britanici avertizează că persoanele care suferă de astm sau alte afecțiuni respiratorii n-ar trebui să poarte măști de protecție decât în situații de urgență. Pe de altă parte, aceeași categorie este și extrem de vulnerabilă în cazul contaminării cu noul coronavirus, așa că sfatul general este ca persoanele cu probleme respiratorii să fie și mai precaute în spațiul public decât o persoană sănătoasă.

Potrivit experților, în cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare, masca reduce și mai mult fluxul de oxigen și accentuează efectele astmului, de exemplu. În plus, simptomele pot fi agravate de apariția stării de anxietate, care duce la accelerarea repirației și intensificarea senzației de lipsă de aer.

Pe lângă astmatici, din categoria persoanelor cu grad de risc intră și cei care au boală pulmonară obstructivă cronică, bronșite cronice, cancer pulmonar sau fibroză chistică. Ghidul emis de autoritățile de sănătate britanice recomandă ca acești pacienți, la fel ca și copii mai mic de 2 ani, să nu poarte măști. 

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara cronica, manifestata prin tuse seaca, respiratie grea si suieratoare (wheezing), senzatie de apasare in piept. Aceste simptome pot fi accentuate de efort, exercitii fizice, emotii, ras, plans, schimbare de temperatura, mirosuri puternice. De asemenea infectiile virale respiratorii pot accentua simptomele de astm bronsic.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentHandbal|Sezonul 2019-2020 se încheie
Articolul următorRomânia interzice țigările mentolate, începând de miercuri