Veste proastă pentru executivul ploieștean. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a avizat noul tarif majorat pentru producerea agentului termic în Ploieşti.

Astfel, în urma acestei decizii, preţul unei gigacalorii va crește de la 282 la aproape 375 de lei, cu tot cu TVA.

În aceast context, primarul Adrian Dobre a transformat acest subiect într-unul politic.

Edilul a criticat decizia ANRE, lansându-se inclusiv în atacuri politice şi amintind că la conducerea acestei instituţii este un fost parlamentar PSD.

Tot la capitolul politic, edilul a reclamat şi că bugetul local suferă în acest an, în urma modului în care au fost împărţiţi banii de către Guvern.

Ținând cont de faptul că în acest moment, în capitolul bugetar dedicate subvenție, municipalitatea a alocat doar 5 milioane lei, o sumă infimă având în vedere costurile subvenției, primarul Adrian Dobre a declarat că, totuşi, efortul bugetar va fi cumva eşalonat, urmând ca în acest an să se deconteze  către operator doar subvenţia aferentă lunii octombrie şi rămânând ca diferenţa să fie achitată în 2020.

“Facturile pe care ploieştenii le vor plăti în această airnă nu vor creşte, chiar dacă avem o decizie a ANRE care spune că tariful de producţie va creşte. Consiliul Local va asigura subvenţia necesară pentru ca oamenii să nu plătească un preţ mai mare. Din păcate, această decizie a ANRE vine ca o nouă palmă pe care PSD-ul o dă autorităţilor locale pentru a nu ştiu câta oară în acest an. Noi, autorităţile locale, vom fi nevoite să susţinem acest tarif ridicat, creşterea tarifului este un fenomen care în momentul de faţă se întâmplă în toată ţara. Nu este vina cetăţenilor ca să plătească toate aceste jocuri pe care actuala guvernare le face. La ANRE ştiţi bine că e un preşedinte care e din barca PSD-ului, iar aceste decizii iresponsabile nu trebuie să pice pe umerii cetăţenilor. Când am avut negocierile cu cei de la Veolia, lucrul pe care noi puteam să-l realizăm a fost de a avea o marjă de profit foarte mică, de 2,5%, dar de acolo plecând toate celelalte lucruri au fost stabilite de către ANRE. Toate aceste lucruri vin pe fondul unor decizii iresponsabile din partea PSD-ului, gândiţi-va că anul acesta noi nu am beneficiat de acele cote din TVA de aproape 47 de milioane de lei, nu am primit cotele din IVG pe primele trei luni, iar toate aceste lucruri au însemnat costuri neacoperite de aproximativ 60 de milioane de lei, din care Guvernul Dăncilă a hotărât să ne dea doar 5 milioane de lei la rectificarea bugetară în luna august”, s-a plâns primarul Adrian Dobre.

Conform deciziei ANRE, după ce va primi şi aprobarea Consiliului Local, Veolia Energie, operatorul sistemului de termoficare din Ploieşti, va putea să aplice un tarif de 315 lei fără TVA, adică aproape 375 de lei în total, în creştere de la 282 de lei cu TVA, cât este în prezent.

Totuși, există și o veste bună pentru ploieşteni! Aceștia nu vor plăti facturi mai mari, în această iarnă, conform deciziei ANRE.

Autorităţile au decis să acorde subvenţie de la bugetul local pentru persoanele racordate la sistemul centralizat.

Este, în schimb, o veste proastă pentru Primărie, care, confruntată cu grave probleme financiare, va trebui acum, în urma majorării, să suporte o sumă mai mare.

Mai exact, vorbim despre diferenţa între preţul total, de 375 de lei pe gigacalorie, şi cel facturat populaţiei, de 222 de lei. Rezultă o sumă de 153 de lei, pe care o înmulţim cu 80.000, numărul gigacaloriilor consumate lunar în municipiu, conform mediei prezentate de Regia Autonomă de Servicii Publice.

Asta ar însemna un efort bugetar de 12,2 milioane de lei pe lună pentru Primăria Ploieşti.

Articolul precedentAutocisternă încărcată cu benzină, implicatâ într-un accident rutier în Prahova
Articolul următorVIDEO| Elevii ploieșteni de ZECE la Bacalaureat și Evaluarea Națională, premiați de Primăria Ploiești