Viceprimarii municipiului Ploieşti, Cristian Ganea şi George Pană, au criticat dur în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu doar câteva ore înainte de şedinţa Consiliului Local, decizia primarului Adrian Dobre de a propune un proiect pentru contractarea unui nou împrumut bancar.

Cei doi edili spun că propunerea este pentru 200 de milioane de lei, echivalentul a 43 de milioane de euro, dar reclamă că ea nu a fost nici fundamentată corespunzător şi nici explicată suficient.

Deşi recunosc că investiţiile care ar urma să fie finanţate din acest credit sunt importante, viceprimarii au declarat că e nevoie de un calcul sincer cu privire la posibilitatea de suportare a ratelor, de o prioritizare a proiectelor de modernizare şi de căutarea altor surse de venituri, inclusiv prin parteneriate cu alte instituţii publice.

Viceprimarul Cristian Ganea a reclamat că o eventuală contractare a unui nou credit ar urca rata de îndatorare a Ploieştiului la 28% din bugetul anual, aproape de limita maximă de 30% permisă de organismele de control din Ministerul Finanţelor.

Totuşi, nu e foarte clar cât de sigure sunt calculele, în condiţiile în care edilul a recunoscut că unul dintre creditele vechi ale instituţiei tocmai a fost stins, altul urmează să fie acoperit în următorii doi ani, iar noul împrumut propus acum are o perioadă de graţie de trei ani, în care beneficiarul nu trebuie să plătească rate.

“Şi eu îmi doresc de exemplu să avem un bazin olimpic de înot în Ploieşti şi sunt sigur că mulţi alţi ploieşteni îşi doresc asta, însă trebuie să ne uităm foarte atent la banii de care dispunem şi să căutăm şi alte variante de finanţare, cum ar fi Compania Naţională de Investiţii. Acesta este doar un exemplu, în care am vrut să arăt că e nevoie să fim realişti, să înţelegem că bugetul Ploieştiului are limitele sale şi să gestionăm eficient fondurile disponibile. Niciodată n-am să spun că proiectele care sunt aici (n.r. în lista propusă pentru a fi finanţată cu banii de la bancă) nu ne-ar trebui. Toate sunt necesare şi am mai putea adăuga două-trei pagini. Problema este că gradul nostru de îndatorare este foarte mare”, a afirmat viceprimarul Cristian Ganea.

La rândul său, George Pană a reclamat că proiectul de hotărâre a fost comunicat de curând, lăsând foarte puţin timp la dispoziţie pentru a fi studiat înainte de şedinţa de astăzi a forului legislativ local. La o primă vedere, viceprimarul spune că a găsit mai multe neconcordanţe, afirmând că e nevoie de o fundamentare mai corectă şi de o explicare mai bună.

“Este un proiect venit peste noapte, am aflat ieri de el. Este o listă anexată care are în vedere o serie de obiective care, în mod evident, trebuie rezolvate, numai că la întrebările puse în grupul operatiov de ieri, dar şi la discuţia cu domnul primar, s-au exprimat două temeri. Prima chestiune neclarificată este dacă municipiul Ploieşti va avea posibilitatea în mod real să suporte rambursarea tuturor ratelor aferente actualelor credite şi celui care, teoretic, ar urma să fie accesat”, a afirmat viceprimarul Pană.

Articolul precedent11 persoane reţinute în urma percheziţiilor de la Centrul „Sfântul Andrei” din Ploieşti
Articolul următorPrimarul Adrian Dobre acuză PSD și ALDE că se opun dezvoltării Ploieștiului