Pentru preîntâmpinarea eventualelor evenimente negative ce ar putea avea loc în perioada minivacanței, INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE POLIŢIE PRAHOVA vă recomandă să nu neglijaţi următoarele aspecte:

Asiguraţi toate uşile şi geamurile casei, inclusiv uşa de la balcon;

Rugaţi un vecin de încredere să aibă sub observaţie locuinţa dumneavoastră şi să vă ridice în această perioadă corespondenţa;

*Nu vă transformaţi conturile on-line în surse de informare pentru infractori.*

Pregătiţi-vă discret plecarea, evitând să postaţi pe reţelele de socializare locul sau perioada de timp cât veţi lipsi de la domiciliu.

Dacă hotărâţi să petreceţi timpul liber în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!).

Pentru a ajunge în siguranță la destinație:

– Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise;

– Nu utilizați în timp ce conduceți telefonul mobil sau alte gadgeturi care vă pot distrage atenția;

– Asigurați-vă că sunteți odihniți, atunci când porniți la drum;

– Nu uitați de centura de siguranță;

– Nu depășiți limitele legale de viteză;

– Păstrați distanța de siguranță în mers;

– Nu vă hazardați în depășiri neregulamentare;

– Respectați indicațiile polițiștilor rutieri și semnificația indicatoarelor rutiere.

_Pe perioada sejurului:_

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

Banii şi bunurile de valoare trebuie păstrate în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional!

Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!

În locurile aglomerate, fie la cumpărături, fie la spectacolele organizate în aer liber în această perioadă, atenţie la bunurile/valorile deţinute asupra dumneavoastră.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei!

Articolul precedentAlunecări de teren pe un drum din zona Sinaia
Articolul următorMilitar în vârstă de 24 de ani din Ploiești, înecat în Marea Neagră