Potrivit unui comunicat transmis ieri prin intermediul Instituției Prefectului Prahova, persoanele înscrise la cele patru centre de dializă din Prahova și care doresc să se imunizeze împotriva noului virus vor putea să facă acest lucru la trei dintre centrele de vaccinare, amenajate în unități sanitare din județ.

Astfel, pacienții care urmează tratamentul la Fresenius NephroCare Ploiești și Premium Medical Clinic se vor putea imuniza la Spitalul Municipal Schuller, cei aflați în evidențele Centrului Medical Reper vor putea primi serul la Spitalul CF Ploiești, iar cei înscriși la Diaverum Bușteni vor fi arondați pentru vaccinare la Spitalul Orășenesc Sinaia.

Conform noilor reglementări aprobate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 prin care este stabilită strategia de vaccinare pentru persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, managerii sau coordonatorii centrelor de dializă desemnează responsabili cu vaccinarea împotriva COVID-19 a pacienților aflați în tratament.

Personalul medical al centrelor de dializă va informa pacienții aflați în tratament despre beneficiile vaccinării și despre riscurile nevaccinării, precum și de posibilitățile de acces la vaccinare, iar pentru pacienții care doresc să se imunizeze, personalul desemnat din centrul de dializă va realiza programarea la vaccinare, în centrul de vaccinare din apropierea celui de dializă la care pacienții urmează tratamentul cronic, la care sunt arondați prin intermediul DSP.

Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie imediat după efectuarea ședinței de dializă, astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minimum, transportul persoanelor la centrele de vaccinare fiind asigurat prin mijloacele proprii ale centrului de dializă. Programarea pacienților se poate efectua conform procedurilor în vigoare, preferabil de către personalul medical din centrul de dializă pentru a se asigura respectarea arondării centrelor de dializă la centrele de vaccinare, iar în cazul în care nu se reușește programarea prin platforma de vaccinare, se va comunica direct cu centrul de vaccinare și se va transmite lista pacienților care se vaccinează cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării. În această ulltimă situație pacienții dializați urmează să fie vaccinați fără programare, iar în baza listei de pacienți dializați, centrul de vaccinare va solicita suplimentarea numărului de doze de vaccin.

Pe de altă parte, s-a menționat faptul că atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile, cât și cele dializate pot fi vaccinate fără programare pe platformă și se înregistrează în Registrul Electronic Național de Vaccinări la momentul revenirii echipelor mobile de vaccinare în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituții rezidențiale. La începutul lunii ianuarie a.c, în Prahova erau înregistrate 466 de persoane care erau supuse procedurii de dializă.
Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până ieri, în județul Prahova au ajuns 16.461 de doze de vaccin anti SARS-CoV-2. Dintre acestea, 11.619 au fost consumate până ieri la ora 13.00, alte 4.832 fiind în curs de administrare personalului medico-sanitar și beneficiarilor care s-au înscris în etapa a doua a acestei campanii.

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentLegile puterii | Raed Arafat, despre deschiderea școlilor și vaccinarea COVID-19
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 23 ianuarie 2021