Piata Centrala Ploiesti

Scandal la Ploiești! Cea mai urâtă piață centrală din România nu poate intra în modernizare, deoarece autorizația de demolare este blocată în biroul primarului Adrian Dobre.

Mariana Pepelea, directorul SC Hale și Piețe, și George Pană, viceprimarul Ploieștiului, au prezentat, într-o conferință de presă, proiectul de reconstruire a platoului Halelor Centrale, proiect pregătit din 2016 dar care întâmpină în continuare o serie de obstacole.

Cel mai important dintre acestea se leagă de faptul că o societate deţine un spaţiu comercial în interiorul pieţei şi refuză evacuarea, ceea ce blochează întreaga procedură. Interesant este că propietarul spațiului comercial buclucaș este Claudiu Ciuciureanu, soțul Mihaelei Ciucureanu, fost secretar de stat în Guvernul Adrian Năstase, o apropiată a celebrului Șerban Mihăilescu

Un al doilea obstacol ar fi chiar primarul Ploieştiului, după cum susține viceprimarul Pană, care spune că Adrian Dobre nu a semnat nici transferul de bani către Hale şi Pieţe, aprobat de Consiliul Local pentru acest proiect încă din luna decembrie 2017, dar nici autorizaţia de demolare a unei părţi din platou care nu afectează şi partea aflată în litigiu.

Mariana Pepelea a prezentat demersurile făcute pentru demararea acestui proiect, amintind că în toamna lui 2016, o expertiză de la Inspectoratul de Stat în Construcţii  arată că structura de rezistenţă a pieţei agroalimentare din spatele Halelor este grav avariată şi recomandă demolarea.

“Platoul este necorespunzător desfăşurării unei activităţi decente şi sigure. Demersurile făcute au fost numeroase. Hale şi Pieţe deţine un proiect pentru viitoarea construcţie, avem în buget o sumă de 208.000 de lei alocată încă din 2017 pentru relocarea comercianţilor pe durata lucrărilor, iar de aproximativ o lună autorizaţia pentru demolarea părţii perimetrale a platoului este la semnat la primar. În momentul în care ne parvine, putem începe relocarea. Pe platou sunt 583 de comercianţi, fie că sunt producători sau societăţi comerciale. Nimeni nu va rămâne pe dinafară, le vom oferi spaţii în corturi pe strada Griviţei şi la etajul unu al Halelor Centrale. Am aşteptat să avem o autorizaţie de demolare înainte de mutarea lor, pentru că altfel ar fi fost creat un mare haos“, a declarat directorul Hale şi Pieţe Ploieşti, Mariana Pepelea.

Aceasta a precizat că zona perimetrală propusă pentru demolare în această primă etapă acoperă aproximativ 1.300 de metri pătraţi din suprafaţa totală de peste 3.800 a platoului, aici fiind incluse spaţiile dinspre trotuare. În centrul platoului rămâne, însă, un magazin pe aproape 170 de metri pătraţi, aflat în proprietatea unei societăţi private.

“Am constatat că sunt trei societăţi care cu mai mulţi ani în urmă au devenit proprietare pe anumite construcţii din interiorul platoului, fără a deţine şi terenul, care este al municipiului. Doi dintre cei trei proprietari au înţeles demersurile noastre şi şi-au dat acordul. Al treilea a refuzat de fiecare dată. Din punct de vedere legal, nu ne putem atinge de proprietatea sa, ceea ce înseamnă că nu putem începe demolarea pe zona centrală a platoului. Între timp, i-a expirat contractul cu Hale şi Pieţe, magazinul nu mai are activitate, dar construcţia a rămas acolo. L-am dat în judecată, solicitând evacuarea spaţiului. La rândul său, a deschis şi el un litigiu, în care solicită să îi vindem terenul de sub construcţie”, a mai explicat directorul societăţii, care a precizat că, la una dintre întrunirile avute, respectivul om de afaceri ar fi cerut aproape un milion de euro ca să elibereze spaţiul respectiv.

După eşecul negocierilor, autorităţile ploieştene au încercat o altă abordare, aceea a unei exproprieri, pentru care solicită declararea de utilitate publică a proiectului de reconstruire a pieţei agroalimentare.

“Declararea de utilitate publică a proiectului permite şi exproprierea. Din punctul de vedere al Direcţiei Juridice şi al secretarului municipiului reiese că declararea utilităţii nu este apanajul autorităţii publice locale, ci al Consiliului Judeţean. Un proiect de hotărâre pentru începerea demersurilor a fost aprobat de Consiliul Local şi a fost comunicat Consiliului Judeţean, care urmează să se pronunţe. Nu am primit până acum un răspuns, dar reprezentanţii celor două instituţii vor discuta pe această temă şi vor găsi cea mai bună soluţie”, a declarat viceprimarul municipiului Ploieşti, George Pană.

“Consiliul Local a decis, încă din iarnă, majorarea capitalului social al SC Hale şi Pieţe. Chiar dacă, momentan, reconstruirea platoului e blocată de acea problemă de proprietate, aceşti bani sunt necesari pentru începerea unor demersuri care le vor permite celor de la Hale şi Pieţe să facă o economie de timp”, a mai precizat viceprimarul, care îl critică pe edilul Adrian Dobre pentru că blochează de peste patru luni virarea sumei de 18 milioane de lei. George Pană a afirmat că, dacă primarul îşi va menţine decizia, se va lua în calcul strângerea de semnături pentru demiterea lui Adrian Dobre, reluând, ceva mai pe ocolite, un mesaj similar care fusese transmis anterior şi de preşedintele ALDE Prahova, Graţiela Gavrilescu.

Durata lucrărilor în cadrul acestui proiect este de doi ani din momentul emiterii autorizaţiei de demolare a întregii construcţii actuale, iar costurile totale sunt estimate la 4,5 milioane de euro, a mai precizat conducerea Hale şi Pieţe Ploieşti.

Articolul precedentAproximativ o sută de angajați din cadrul SGU Ploiești riscă să fie concediați
Articolul următorProiectil de război, descoperit în timpul unor săpături, în satul prahovean Inoteşti
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.