Continuă scandalul în Prahova între liderii Partidului Social Democrat și cei ai Partidului Național Liberal după ce, săptămâna trecută, Consiliul Local Ploieşti a aprobat, cu voturile consilierilor PSD şi ALDE, majorarea de tarif la termoficare.
Într-o conferinţă de presă, primarul liberal, Adrian Dobre, i-a atacat pe reprezentanţii celor două formaţiuni care au majoritatea în forul legislativ local, spunând că prin ultimele decizii, care au vizat tariful pentru gigacalorie, dar şi salubritatea şi salariile din administraţia locală, aceştia au dat dovadă de iresponsabilitate.
Însă, principala ţintă a acuzelor edilului șef a fost preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.
Dobre l-a acuzat că nu s-a ocupat de menţinerea în bună stare a centralei termice de la Brazi şi că acum vrea să-i cedeze “un hârb” Primăriei Ploieşti.

Reacţia vine după ce, în şedinţa de joi, Bogdan Toader se oferise să-i cedeze municipalităţii CET-ul, “cu toate pierderile”, iar primarul reclamase că autorităţile judeţene nu şi-au respectat obligaţiile asumate încă din 2004.
“M-am uitat pe declaraţiile date la acel moment, când toată lumea spunea că avem cel mai performant sistem de termoficare din ţară. Se spunea că autorităţile i-au cedat operatorului un Mercedes. Acum, el a ajuns să aibă pierderi de 40% în producţie şi pe reţeaua primară, care ţin de Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean nu şi-a respectat obligaţiile, nu a urmărit investiţiile pe care operatorul susţine că le-a făcut, nu a asigurat întreţinerea acestui mercedes, iar astăzi a ajuns să aibă un hârb”, a comentat, marţi, primarul Ploieştiului.

“Au fost foarte multe declaraţii în ultimele zile legate de sistemul de termoficare şi constat cu foarte multă mirare că metoda de a minţi cu nonşalanţă pe care am văzut-o la nivelul Ministerului Finanţelor se foloseşte şi la Ploieşti şi în judeţul Prahova în general. Oamenii din PSD mint de îngheaţă apele. Observ o lipsă de responsabilitate a oamenilor din administraţie, şi mă refer aici la domnul preşedinte Toader, care uită să spună că instituţia pe care o conduce nu şi-a respectat obligaţiile contractuale. Se contrazice singur, pentru că în nişte declaraţii anterioare a spus că este de acord cu constituirea unui operator nou, în parteneriat cu Primăria Ploieşti. Acum spune că nu este de acord şi înţeleg de ce CJ Prahova a tergiversat procedura de înfiinţare a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară prin care se poate constitui această nouă societate”, a mai declarat primarul Adrian Dobre.
În replică Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a susținut că atacurile primarului Ploieștiului sunt “demne de campania electorală” .
Astfel, Toader a anunţat că instituţia îi va ceda administraţiei locale centrala termică de la Brazi şi că aleşii social democraţi din Consiliul Local vor retrage hotărârea adoptată săptămâna trecută, care viza noul tarif şi acordarea unei subvenţii pentru ploieşteni.
Măsura ar putea echivala cu o întrerupere a alimentării cu agent termic şi apă caldă. Concret, mesajul președintelui Consiliului Județean Prahova ar fi că autorităţile judeţene îi lasă pe cei din conducerea Primăriei să își asume singuri cu gestionarea situaţiei.

“Propunerea mea a fost să găsim o soluţie pentru doi ani, timp în care puteam pregăti sistemul pentru un operator propriu sau pentru organizarea unei licitaţii şi preluarea de către o altă societate. Se pare că domnul Dobre a intrat în campanie electorală deja. Cred că el a înţeles că nu se descurcă în a gestiona partea administrativă a gestionării municipiului Ploieşti şi încearcă să găsească vinovaţi pentru nerealizările lui. El trebuie să aibă gândirea, strategia, iar aparatul de specialitate să acţioneze în consecinţă. El nu are nici gândire şi nici aparatul”, a declarat Bogdan Toader astăzi, în replică la acuzaţiile aduse anterior de primarul Ploieştiului, care îl acuza de “iresponsabilitate”. Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că va merge mai departe cu proiectul anunţat joi în şedinţa în care s-a discutat despre tariful la termoficare, proiect care vizează ieşirea instituţiei din acest parteneriat şi cedarea centralei termice de la Brazi către Primărie.
Bogdan Toader plusează şi spune că, în calitate de preşedinte al PSD Prahova, a discutat cu reprezentanţii formaţiunii în Consiliul Local pentru aprobarea unei noi hotărâri, care să o anuleze pe cea de săptămâna trecută.
În acest context, conducerea administraţiei locale ar avea mână liberă să gestioneze cum crede de cuviinţă sistemul de termoficare, a explicat Bogdan Toader.

Bogdan Toader a discutat şi despre obligaţiile contractuale asumate de Consiliul Judeţean Prahova prin acordul din 2004 şi invocate de primarul Ploieştiului, în contextul în care Adrian Dobre făcuse mai devreme o paralelă cu industria auto, spunând că autorităţile judeţene au cedat un Mercedes, cu referire la performanţele CET-ului de la Brazi, însă nu s-a ocupat de mentenanţă şi a ajuns acum să aibă echivalentul unui Trabant.
“În contractul din 2004 scrie că orice cheltuială aferentă unei modificări legislative în domeniul mediului trebuie suportată de proprietar, adică, în cazul unităţii de producţie de la Brazi, de Consiliul Judeţean Prahova. Eu sunt de părere că operatorul, cel care încasează banii, ar fi trebuit să facă aceste investiţii. În cazul de faţă este vorba despre înlocuirea a două arzătoare, problemă care este de trei ani. Sistemul este încă foarte foarte bun, aşa reiese din toate datele, dar necesită investiţii, pentru că pe reţeaua primară sunt nişte conducte din 1975”, a mai declarat Bogdan Toader.

Vă reamintim faptul că în ultima ședință a Consiliului Local Ploiești, aleșii au votat majorarea tarifului la gigacalorie de la 186,97 lei/Gcal, fără TVA, la 237,4 lei/Gcal, fără TVA.

Chiar dacă prețul de producție a gigacaloriei a crescut, cetățenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu vor fi afectați în niciun fel în sezonul rece, ci vor plăti același tarif al gigacaloriei cu cel actual, respectiv 186,97 de lei plus TVA.

Articolul precedent68 de percheziții în Prahova și în alte județe într-un dosar evaziune fiscală
Articolul următorVIDEO Percheziții la Urlați la persoane bănuite de înșelăciune prin metoda “pomana”