Scumpirea energiei și a carburanților duce inflația la 5,25%, iar românii sunt deja revoltați și îngrijorați de ceea ce va urma, mai ales că suntem în pragul iernii.

Prețurile au crescut luna trecută, ca o consecință a majorărilor tarifelor pentru energie și combustibili. În august 2021, inflația a crescut la 5,25%, în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Energia electrică, uleiul, gazele și carburanți sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult față de august 2020, chiar și cu 20%.

În acest context, premierul Florin Cîţu si-a manifestat încrederea că Banca Naţională a României va interveni pentru a “tempera dinamica inflaţiei”, după ce rata inflaţiei pe luna august a fost de 5,3%: “Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei, dar tot astăzi avem şi o veste bună: investiţiile nete în economie au crescut faţă de anul trecut, când am avut investiţii record, au crescut cu 10% în primul semestru sau cu 12% în trimestrul doi, ceea ce înseamnă că strategia noastră de a investi în economie, de a creşte veniturile, funcţionează şi cred că politica fiscală pe care noi o implementăm, împreună cu politica monetară, care sigur va duce la reducerea dinamicii inflaţiei va da rezultate bune în perioada imediat următoare”, a declarat premierul, optimist în comparație cu opinia publică.

Revenind la prețuri, energia electrică s-a scumpit cel mai mult, cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze se scot din buzunare cu peste 20% mai mulți lei decât în vara anului trecut,.

Analiștii avertizează însă că ”sezonul” marilor scumpiri la gaze abia din toamnă va începe.

Pe de altă parte, și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

În ceea ce privește alimentele, scumpiri au fost la ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină. Există, însă, și produse și servicii care sunt mai ieftine acum, cum ar fi cartofii, acum mai ieftini cu circa 33%.

Potrivit economica.net, ”scumpirile vor continua, și vor fi resimțite de mare parte dintre consumatorii casnici din primele zile ale anului următor. Creșterea de până acum a facturilor la energie electrică e doar începutul. Urmează scumpiri de anvergură, pentru milioane de clienți”.

Potrivit sursei citate, tranzacțiile cu energie electrică se fac la prețuri în creștere accentuată, de mai multe luni, furnizorii, cei care livrează energia consumatorilor, fiind nevoiți să cumpere energia pentru ei la prețuri în creștere.

Articolul precedentDouă persoane din Mureș și două din Prahova, la spital, după un accident rutier pe DN13 E60, în afara localității Saschiz
Articolul următorDevino voluntar pentru copiii din centrele de plasament. Povestea unei voluntare care a redescoperit sensul vieții