Într-un clasament al domeniilor în care se câştigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună.

Orașele cu cele mai mari salarii sunt București, Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara, iar cele mai bine plătite domenii sunt IT, petrol-gaze, construcții/instalaţii, inginerie, financiar/contabilitate şi audit/consultanţă, arată datele unei platforme de recrutare.

În primul trimestru al acestui an, cele ai mari salarii s-au înregistrat în București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate şi toate nivelurile de experienţă a fost de 5.500 de lei net pe lună. În Cluj, media salarială a fost de 5.000 de lei, urmat de Brașov cu 4.700 de lei și Timișoara cu 4.600 de lei.

La polul opus, au fost angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).

Domeniil e cu cele mai mari salarii

„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta şi fideliza angajaţii, iar acest tip de reacţie la lipsa de personal din piaţa a dus la creşterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcţiile şi instalaţiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiştilor, cât şi pe cele ale muncitorilor calificaţi şi necalificaţi, cu sau fără experienţă”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, citată într-un comunicat al companiei.

Totodată, inginerii reprezintă o altă categorie de candidaţi foarte căutaţi de angajatori şi care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. Aproximativ 5.300 este media în audit/consultanţă şi 5.000 de lei în servicii financiare.

Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaţilor sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele şi clinicile de înfrumuseţare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center/BPO (3.900 de lei).

Articolul precedentIMPACTUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE ASUPRA LOCURILOR DE MUNCĂ, UN SUBIECT SENSIBIL ÎN TEHNOLOGIE
Articolul următorACŢIUNILE EUROPENE SCAD DUPĂ ANUNŢAREA TAXELOR VAMALE PENTRU PRODUCĂTORII AUTO EUROPENI