Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a organizat şi desfăşurat timp de patru zile activităţi specifice  în scopul prevenirii şi descurajării în mod eficient a infracţionalităţii în domeniul comercializării de produse piratate şi contrafăcute.

Cu această ocazie, au fost executate patru acţiuni, dintre care trei având ca obiectiv protecţia drepturilor de proprietate industrială, prin combaterea comerţului cu produse contrafăcute şi unul privind protecţia drepturilor de autor şi conexe, prin combaterea faptelor de comunicare neautorizată de opere muzicale şi audiovizuale în spaţiile publice în care se desfăşoară activităţi comerciale, pe raza judeţului.

Au fost constatate opt infracţiuni privind contrafacerea de mărfuri inscripţionate şi etichetate cu însemnele şi imaginile, respectiv denumirile unor mărci protejate pe teritoriul României, cum ar fi: ADIDAS, NIKE, SUPREME, GUCCI, MOSCHINO, LOUIS VUITTON, BALENCIAGA,VALENTIN,  DISNEY și altele, precum şi a unor produse ce contrafac desenul industrial înregistrat la nivelul comunitar de către compania Adidas.

Astfel, au fost indisponibilizate un număr total de 219 articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi 39 de ghiozdane, în valoare totală de 11.830 lei, pentru care nu au fost prezentate înscrisuri care să le ateste autenticitatea sau acordul titularilor de marcă în vederea comercializării, existând indicii cu privire la faptul că acestea sunt contrafăcute, dat fiind modul de etichetare, defectele de realizare, materialele și prețurile de vânzare, comparativ cu produsele originale.

În cauză urmează a fi întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrafacere, în forma comercializării şi oferirii spre vânzare a unor produse în care desenul sau modelul industrial este încorporat, precum şi stocarea unor astfel de produse în aceste scopuri.

 

De asemenea, în urma verificărilor efectuale la 12  unităţi de alimentaţie publică şi spaţii de cazare  de  pe raza judeţului, au fost aplicate un număr de nouă sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 8/1996 modificată, privind drepturile de autor şi conexe, precum şi 5 sancţiuni prevăzute de Legea nr. 12/1990 şi 16 sancţiuni prevăzute de alte acte normative din competenţa de constatare a lucrătorilor de poliţie, valoarea totală a acestora fiind de 46.010 lei.

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost angrenaţi atât lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cât şi din cadrul Secţiei nr. 1 a Poliţiei Municipiului Ploieşti şi a structurilor teritoriale.

Prevenirea, combaterea şi sancţionarea faptelor ilicite din domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală

Articolul precedentPrimarul Adrian Dobre, în urma scandalului sexual de la CSM Ploiești: Nica ar fi trebuit să plece singur când s-a aflat că există suspiciuni de orice agresiune la CSM
Articolul următorPercheziţii la Tîrgşoru Vechi, la persoane bănuite de furt calificat