Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, că din data de 3 decembrie se va suspenda înscrierile pentru programele Rabla și Rabla Plus, întrucât fondurile alocate pentru acest an au fost epuizate. El a precizat  programul va fi reluat anul viitor.

„S-au epuizat fondurile alocate pentru 2021. Este un an în care am triplat bugetul la Rabla Plus și am dublat bugetul la Rabla clasic. Este un an cu număr maxim de autoturisme finanțate prin Rabla clasic și un număr nemaiîntâlnit de mașini electrice finanțate prin Rabla Plus”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat că programul va fi reluat anul viitor și vor fi operate câteva schimbări pentru a crește eficiența programului, pentru a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante.

„Până la 1 februarie programul se suspendă, nu se oprește. Va continua anul viitor. Vom opera câteva modificări pentru a crește eficiența programului, pentru a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante, astfel încât programul să-și atingă ținta adevărată, de a scoate cât mai multe din mașinile care poluează în România”, a adăugat el.

Ministrul a afirmat că România și-a asumat prin PNRR să scoată din circulație cel puțin 250.000 de mașini poluate din trafic până în 2026.

„În același timp, trebuie să vedem ce facem pe termen mediu și lung. Suntem într-un dialog permanent cu ACAROM și APIA, cele două organisme care reprezintă importatorii și producătorii de autoturisme, astfel încât programul să fie etapizat, să nu ajungem în situația de anul trecut, să pornim abia în aprilie. Pe de altă parte, să îndeplinim și angajamentul asumat de România în PNRR, să scoatem cel puțin 250.000 de mașini poluate din trafic până în 2026”, a spus ministrul.

Barna a afirmat că bugetul de anul viitor pentru programele Rabla și Rabla Plus ar trebuie să fie cel puțin de nivelul acestui an.

„Ne propunem să păstrăm cel puțin același buget pe care l-am avut în 2021, astfel încât Rabla clasic să scoată din circulație cel puțin 80.000 de autoturisme și să finanțăm cel puțin 10.000 de autoturisme electrice”, a adăugat el.

Tanczos Barna spune că problema mașinilor poluante trebuie discutată în coaliție. Pe de o parte, este vorba despre sprijin pentru cei care nu au bani să-și cumpere o mașină nouă. Pe de altă parte, este vorba și despre o parte de descurajarea înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani. O variantă ar fi creșterea taxelor locale pentru mașinile poluante, a explicat ministrul.

Articolul precedentAglomerație pe Valea Prahovei. Rute ocolitoare pentru șoferi
Articolul următorGabriel Oprea, mesaj de unitate pentru români, de Ziua Națională: Tot ceea ce ne desparte azi trebuie să ne facă să fim împreună