Tezaurul a fost descoperit, potrivit reprezentanților Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în primăvara acestui an, de un pasionat de istorie, în zona de sud a județului. Tezaurul include 40 de piese de cercei și monede din metal prețios și este unicat în România.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a prezentat, luni, tezaurul descoperit, în primăvara acestui an, în zona de sud a județului Prahova, tezaur care include piese de podoabe și monede bizantine.

Tezaurul a fost descoperit de un pasionat de istorie, cu ajutorul unui detector de metale, acesta fiind predat Direcției Județene pentru Cultură Prahova.

„Tezaurul alcătuit din 40 de piese de cercei și monede din metal prețios este unicat în România ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin.

Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081.

Tezaurul poate fi pus în legătură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină.

Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea”, a precizat arheolog dr. Bogdan Ciupercă, pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentPercheziții în Prahova la suspecți de contrabandă și înșelăciune
Articolul următorPrahova: Copac prăbușit peste o mașină de Poliție. Echipajul nu se afla în autospecială