Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, creștin-ortodocșii serbează Duminica Floriilor, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, iar oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de palmier.

Floriile sunt cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Duminica Floriilor marchează ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim și este strâns legată de minunea învierii lui Lazăr.

Floriile deschid și Săptămâna Mare, după cele 40 de zile de post. Totodată, din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, iar în biserici se oficiază Deniile.

De Florii există o serie de tradiții și superstiții. De Florii se mănâncă pește. De Florii, creștin-ortodocșii pun ramuri de salcie la icoane. Tot de Florii se spune că este bine să pui mărțișorul purtat până acum se pute pe ramurile unui copac înflorit, în mediul rural începe curățenia de Paște.

Tot în această zi, fetele fierb busuioc în apă, iar a doua zi se clătesc cu această apă pe păr pentru ca acesta să fie frumos și strălucitor.

În sâmbăta Floriilor, în special în mediul rural, se împart plăcinte de post. În Duminica Floriile se sfințesc ramuri de salcie la biserică, iar cu acestea se decorează casele și grajdurile, pentru sănătate și belșug.

În Duminica Floriilor, după Denie, începe spovedania adulților.

Articolul precedentO femeie şi un copil au fost răniţi după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat, pe DN1, în Prahova
Articolul următorRealitatea de lângă tine. Agoniseala de-o viață, făcută scrum. Mariana Bleancă, singură sub cerul liber