Vladimir Putin ar fi acceptat să se întâlnească față în față cu Volodimir Zelenski, în viitorul apropiat, pentru a negocia un acord de pace, potrivit corespondentului BBC Lyse Doucet, citată de Express.

Liderul de la Kremlin a cedat la insistențele diplomaților săi de top și a acceptat că va trebui să participe el însuși la negocieri cu președintele ucrainean „la un moment dat”, spune Doucet.

„Diplomații discută, negociatorii discută. Înțelegem că președintele Putin a fost în sfârșit de acord să se întâlnească, la un moment dat, cu președintele Zelenski, care a cerut o întâlnire directă încă din ianuarie”, a spus Doucet, potrivit Express.

„Nu a spus-o în public, el spune exact contrariul în public. Dar înțelegem că există foarte mulți mediatori dornici – toți vor să se laude că au capăt acestui război”.”, a mai adăugat ea.

Doucet mai spune că premierul israelian Naftali Bennett și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care au discutat recent cu Vladimir Putin, spun că președintele rus se va întâlni cu omologul său de la Kiev „la momentul potrivit”.

Se ştie că Moscova şi Kievul negociază pe şase puncte: neutralitatea Ucrainei, dezarmarea şi garanţii de securitate, aşa-zisa “denazificare”, Rusă să devină a doua limbă oficială în Ucraina şi Kievul să recunoască peninsula Crimeea ca parte a teritoriului Federației ruse, precum şi independența republicilor Donețk și Luhansk.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: “Cele două tabere încă negociază asupra unor aspecte concrete şi, întrucât suntem în contact cu echipele de negociere, dispunem de următoarele detalii și informații: constatăm că părțile sunt aproape de un acord cu privire la aspectele fundamentale.”

Ministrul turc de Externe nu a oferit mai multe detalii despre ce aspecte ar fi vorba, mai exact.

Membră a NATO, Turcia şi-a intensificat eforturile de mediere între Moscova şi Kiev şi s-a arătat pregătită să găzduiască o întâlnire între Zelenski şi Putin.

Dar, liderul de la Kiev i-a cerut Israelului, şi el un mediator cheie între Ucraina și Rusia, să ia, de asemenea, atitudine: să își urmeze aliații occidentali în impunerea de sancțiuni Kremlinului și ajute Ucraina cu armament.

Guvernul Bennett nu şi-a anunţat până acum intenţia de a sprijini militar Ucraina. În schimb, a ridicat un spital de campanie în vestul țării, unde a și trimis echipe de doctori specializați în medicina de război.

 

Sursa: Mediafax

Articolul precedentUniunea Europeană propune sancțiunea supremă pentru Rusia: EMBARGO TOTAL asupra petrolului
Articolul următorPrahova. Consilier local, găsit incompatibil de ANI