Prahoveanul Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Boc, un apropiat al Elenei Udrea şi al Robertei Anastase, a a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție într-un nou dosar penal.

Sandu a fost eliberat condiţionat din închioare, în urmă cu un an, având de ispăşit o pedeapsă pentru trafic de influenţă.

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gabriel Sandu, pentru că ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate de către Direcția Națională Anticorupție, în sarcina fostului ministru s-a reținut că „în cursul anului 2009, inculpatul Sandu Gabriel, în calitatea menționată, ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României (…). La solicitarea inculpatului Sandu Gabriel, în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta.

În perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiți în condițiile descrise mai sus, inculpatul Sandu Gabriel ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România. Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru. Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere faptul că, prin decizia penală amintită mai sus, s-a dispus confiscarea aceleiași sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv). Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat al DNA, structură care face și precizarea că “această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Articolul precedentTârgul de Crăciun din Cluj-Napoca – în topul celor mai frumoase târguri din Europa
Articolul următorAlba Iulia : Istoria Zilei Naționale și Marea Adunare
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.