Ploieştiul găzduieşte două muzee unice în România: Muzeul Ceasului şi Muzeul Petrolului. Muzeul Petrolului a fost închis timp de aproximativ un an pentru inventarierea celor peste 10.000 de piese şi a fost redeschis în această săptămână, în acelaşi sediu de pe strada Dr. Bagdasar nr. 8.

După ce a fost donat de către OMV Petrom Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul Petrolului a devenit secţie a  Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova.

Fiind unicul muzeu cu acest profil din România, menţinerea acestuia şi redeschiderea spre vizitare reprezintă o recunoaştere a tradiţiei petroliere în oraşul în care fraţii Mehedinţeanu înfiinţau prima rafinărie pentru prelucrarea petrolului din lume.

Muzeul a fost înfiinţat în 1957, an în care se sărbătoreau 100 de ani de tradiţie a industriei petroliere,sub denumirea de Muzeul Republican al Petrolului, după anii ’90 instituţia şi-a schimbat numele în Muzeul Naţional al Petrolului.

Muzeul reuneşte piese care provin de la fostele schele de producţie petroliere, fiind prezentate şi utilaje folosite la începutul secolului 20. Exponatele au fost strânse în perioada 1959-1961 şi până în zilele noastre, cei care trec pragul muzeului putând vedea şi piese vechi, originale, iar în curtea instituţiei – opt utilaje construite în Germania, SUA, Franţa, Belgia datând din perioada 1900-1950 şi folosite în foraj şi extracţie, făcând parte din Categoria Tezaur.

Vizitatorii găsesc aici documente legate de cel de-al Doilea Război Mondial, în mod special privind distrugerile făcute de bombardamentele din perioada 1943-1944 la cele 11 rafinării importante care existau pe teritoriul Prahovei şi care au fost distruse în proporţie de peste 80%. Mai mult, este funcţională încă – deşi datează din anul 1961 – o dioramă reprezentând Rafinăria Brazi după bombardamentele din 1944 şi reconstrucţia ei în anii ’50.

Colecţia expoziţiei de bază a muzeului s-a îmbogăţit, în ultimii doi ani, şi cu machete ce reprezintă exploatarea din Marea Neagră, respectiv Platforma Gloria. Aceasta este cea mai veche platformă construită în România, lansată la apă în 1975, prima care a forat în Marea Neagră şi care mai este folosită şi astăzi, dar pentru alte operaţiuni.

Tot la Muzeul Petrolului puteţi afla, spre exemplu, că în anul 1857, România a înregistrat o producţie de 275 de tone de ţiţei, fraţii Mehedinţeanu au construit cea mai mare găzărie din lume la Ploieşti, în bariera Rîfov, iar Bucureştiul a fost prima capitală din lume iluminată cu gaz lampant.

Programul de vizitare al muzeului este de marți până duminică între orele 9.00 – 17.00, tariful fiind de 6 lei/persoană individual și 4 lei/persoană pentru grup (minimum 10 persoane), de gratuitate beneficiind persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta până la 3 ani și cei din centrele de plasament.

Imagine

Articolul precedentUn poliţist din Prahova s-a filmat în ipostaze indecente apoi a trimis unei prostituate pe whatsapp imagini video explicite
Articolul următorScandal în USR Prahova. Demisie în bloc într-una dintre filialele locale importante
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.