Viceprimarul Ploieștiului Cristian Ganea a inițiat un proiect prin care Primăria Ploiești susține parțial plata bonelor din bugetul local. Sumele acordate părinților variază între 250 și 710 lei lunar.

Este o inițiativă bazată pe Legea 35/2020, care a intrat în vigoare la 1 iunie, primăriile pot aloca fonduri de la bugetul local pentru ajutorul de bonă și tot ea stabilește o metodologie locală de aplicare a legii.

Viceprimarul Ganea a postat pe Facebook că va propune aplicarea legii și la Ploiești.

”Având în vedere numărul mic de locuri în creșele și grădinițele din Ploiești, m-am gândit la un ajutor pentru tinerii părinți care nu au prea multe soluții pentru micuții lor până la înscrierea la școală.Am inițiat un proiect de hotărâre prin care părinții cu venituri de până la 3500 de lei primesc un ajutor din partea Primăriei Ploiești pentru plata serviciilor de bonă.Ajutorul se va acorda lunar și va avea o valoare între 710 și 250 de lei, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de veniturile părinților.Sunt convins că toți colegii mei din Consiliul Local Ploiești vor vota acest proiect de hotărâre, menit să rezolve una dintre problemele stringente ale tinerilor părinți ploieșteni”.Potrivit legii, ajutorul pentru plata bonei se acordă în baza unei documentații depuse la primărie, care constă în:

  • o cerere pentru acordarea ajutorului;
  • o copie a documentului de identitate al părintelui care cere ajutorul;
  • o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;
  • copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul);
  • adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc; sau:
    • în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, declarația fiscală prevăzută de lege (declarația unică pentru persoanele fizice);
    • în cazul șomerilor, documentele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă;
  • copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată).

Documentația se depune, mai precis, la serviciul public de asistență socială al primăriei.

Cine beneficiază de aceste fonduri

Pot cere banii de bonă părinții care au copii care n-au împlinit încă șase ani, dacă aceștia nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță.Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei (banii care ajung efectiv în mâinile părinților, fără să intre la socoteală taxele pentru venituri). Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media venturilor nete din ultimele șase luni. Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Călin Popescu Tăriceanu, omul pasionat de mașini, motociclete și neveste
Articolul următorFocar de COVID-19 la Câmpina! Nouă pompieri de la Detașamentul local confirmați pozitiv!
Ziarist cu o experientă de peste 25 de ani. O cariera in care a trecut prin presa scrisa,radio,televiziune (moderator al mai multor talk show-uri la posturi de televiziune din Ploiesti) si o vasta experienta in presa online.