Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent miercuri în Prahova, unde a făcut vizite de lucru la trei mari companii din judeţ.

Cu prilejul vizitei, Tăriceanu a lansat un apel premierului Viorica Dăncilă pentru a urgenta  să ofere acordul de prelungire a contractului de concesiune a platoului continental românesc al Mării Negre, astfel încât calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV și EXXON să poată fi realizat. În esență, acest lucru înseamnă punerea în funcțiune a investiției într-un termen de 2 până la 3 ani.

Președintele Senatului susține că acest lucru este  foarte important pentru România  exploatarea gazelor de la Marea Neagră va asigura independența energetică a țării. Totodată, având în vedere dimensiunea zăcămintelor, România va deveni în acel moment ”un jucător regional”, astfel că  va putea fi furnizori pentru alte țări din zonă, precum Moldova și alte țări din Vestul Europei.

”Fac un apel către doamna prim-ministru. O rog să aibă în atenție o problemă ce ține de resortul Guvernului: ANRM trebuie să dea acordul de prelungire a licenței, astfel încât calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV și EXXON să poată fi realizat. În esență, acest lucru înseamnă punerea în funcțiune a investiției într-un termen de 2 până la 3 ani.

E foarte important pentru România din mai multe motive. În primul rând, exploatarea gazelor de la Marea Neagră ne va asigura independența energetică a țării, vom scăpa complet de dependența de gazul rusesc. Având în vedere dimensiunea zăcămintelor, România devine un jucător regional. Vom putea fi furnizori pentru alte țări din zonă, fie că vorbim de Moldova, fie că vorbim de vecinii din Vest.

Începerea exploatării comerciale reprezintă și un avantaj foarte mare pentru buget, pentru că vor fi încasate sume foarte mari din plata redevențelor și alte taxe și impozite care se percep în cazul unor asemenea activități economice”, a susținut președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Declarația integrală o puteți urmări în materialul video de mai jos:

Articolul precedentProtest inedit pe DN1! Un prahovean a vrut să-și ducă vacile în fața Prefecturii Prahova, dar s-a ales cu mai multe amenzi
Articolul următorDoi pui de urs, alungați de jandarmi dintr-o curte la Bușteni