Consilierii locali ploieșteni au dezbătut, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, un proiect de hotâre care prevedea  introducerea unei penalități de peste 3 lei pentru cei care nu selectează deșeurile.

Cei trei care au semnat pentru inițierea proiectului sunt membri în Comisia pentru Utilități Publice și au motivat aducerea acestuia pe masa CL prin faptul că există o Ordonanță de Guvern care impune sancțiuni pentru cei care nu colectează selectiv.

Totuși, aflându-ne și în perioada campaniei electorale, niciun partid nu a vrut să se pună rău cu alegătorul, astfel că, aleșii locali, indiferent de culoare, au venit cu diverse argumente pentru a arăta cât de nedreaptă și nejustificată ar fi introducerea, conform legii, a unei penalități de 3,72 lei/persoană  pentru cei care nu fac selecția deșeurilor.

Un aspect mai rar întâlnit în ședințele de Consiliu Local Ploiești ca toți reprezentanții PNL, PSD și ALDE să vorbească pe aceeași limbă pe care o putem numi  ”interesul cetățeanului”.

Numai că, de la vorbă la faptă este cale lungă, iar simplul fapt că ei și-au arătat dezaprobarea pentru a introduce o astfel de penalitate nu îi va scuti pe ploieșteni de ea.

Asta pentru că reprezentanții Consiliului Local Ploiești ”au uitat”  că nu ei decid în totalitate, atunci când vine vorba  colectarea deșeurilor de la populație,  dacă se aplică o majorare sau, în speță, o penalitate, ci ADI Managementul Deşeurilor, structura care coordonează activităţile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor din Prahova.

În loc să îl împuternicească pe primarul Adrian Dobre, așa cum prevedea proiectul, să voteze în ședința de mâine a ADI Deșeuri pentru sau împotriva penalității, consilierii locali au votat împotriva proiectului pe motiv că nu sunt de acord cu o astfel de măsură. Acest lucru va face ca edilul să nu poată să voteze în niciun fel în cadrul forului decizional al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor” Prahova.

Astfel, primarii din cele 36 de localităţi din sectoarele 2 și 6 deservite de Rosal vor dezbate și vor vota dacă se va introduce o penalitate de 3,72 lei/persoană pentru cei care nu fac selecția deșeurilor, penalitate care se adaugă la tariful de 9,5 lei/persoană practicat în prezent.

Iar acum să revenim la subiectul cu adevărat important și anume aplicarea acestei penalități. Totul a pornit de la o Ordonanță de Guvern care prevede  ca persoanele care nu depun selectiv deșeurile să fie penalizate.

Astfel, în Ploiești, cetățenii ar urma să plătească 13, 22 lei/persoană, adică 9,5 lei/ persoană pentru gunoi menajer, la care se adaugă tariful de 3,72 lei/persoană pentru colectarea deșeurilor reciclabile.

La rândul lor, pentru a nu risca să fie amendate, autoritățile locale și operatorul de salubritate trebuie să își asume atât că vor crea condițiile necesare pentru ca ploieștenii să poată depozita deșeurile selective, cât și faptul că vor colecta în mașini speciale fiecare categorie de material reciclabile.

Reglementările privind obligativitatea colectării selective au intrat în vigoare din luna iulie. Indiscutabil, populația, autoritățile și companiile care colectează deșeuri menajere trebuie să le îndeplinească.

Ce-i drept, așa cum susținea și consilierul local ALDEL, Paul Palaș, în Ploiești și să vrei, nu poți colecta selectiv.

Asta pentru că administrația publică ploieșteană nu a creat suficiente spații pentru colectare. Practic, în oraș nu au mai fost amenajate noi puncte de colectare din anul 1990.  Astfel că, în timp ce în Cluj numărul punctelor de colectare a ajuns la 900, în Ploiești sunt doar 260. Practic în municipiu sunt 9 platforme la un număr de 25.000 de locuitori!  Cu toate că știu aceste aspecte,  reprezentanții primăriei nu au luat în calcul să mărească numărul punctelor de colectare din oraș din timp.

 

Drept urmare, dacă în prezent există această problemă legată de spațiile de colectare a deșeului menajer, cum ne putem gândi la o colectare selectivă?

În ceea ce privește operatorul, conducerea Rosal susține că la Ploiești au mai fost aduse patru autospeciale pentru ridicarea deșeurilor și că în scurt timp vor mai ajunge încă trei, astfel încât lucrurile să intre rapid în normal.

Totodată, reprezentanții societății de salubritate au precizat că vor mării numărul de containere și vor pune bazele unui program special pentru colectarea deșeurilor reciclabile.

VEZI ÎNREGISTRAREA ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL

 

Articolul precedentAccident în Cartierul Albert din Ploiești. Biciclist acroşat de o maşină
Articolul următorPreședintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, reacție în scandalul privind majorarea tarifelor practicate de operatorii de transport public privați