Primul focar de pestă porcină africană din Prahova a fost confirmat în urma analizelor de laborator, la un porc dintr-o gospodărie din satul Poienarii Rali, comuna Poienarii Burchii.

Într-o conferință de presă prefectul Mădălina Lupea și Mihai Teresoacă, directorul DSV Prahova, au prezentant măsurile care vor fi luate pentru stoparea extinderii virusului.

Ca primă măsură după confirmarea virusului, zona a fost dezinfectată. Porcii din gospodăria  în care a fost confirmată boala au fost sacrificați și ridicați de DSV, în vederea neutralizării.

În acest areal trebuie efectuat, de urgență, un recensământ al exploatațiilor, care vor fi vizitate în termen de cel mult o săptămână de un medic veterinar

În localitățile din zona de protecție (trei kilometri în jurul focarului) se interzice sacrificarea și vânzarea porcilor. La fel și în zona de supraveghere care se extinde la zece kilometri.

În zona de protecție sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești, precum și Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar și Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu) din județul Ilfov.

În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătaru), Șirna (Habud, Șirna, Varnița), Tinosu (Predești, Tinosu, Pisculești), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Tot în zona de supraveghere sunt și localități din Ilfov (Buriaș, Periș, Bălteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria, Siliștea Snagovului), dar și localități din Dâmbovița (Ciocănești, Niculești, Movila, Bărbuceanu, Cătunu și Crivățu)..

Reprezentanții DSVSA au anunțat că, momentan, porcii din gospodăriile din zona de protecție nu vor fi sacrificați. Există însă interdicția de sacrificare, transport și vânzare a porcilor. Măsura se aplică și în zona de supraveghere.

DSV Prahova menționează că nici în zona de protecție, nici în zona de supraveghere din județul Prahova nu sunt exploatații comerciale de tip A.

Și în zona de supraveghere trebuie efectuat recensământul exploatațiilor porcine și sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor. Singura excepție o reprezintă transporturile care au aprobarea DSV.