Scandal în ședința extraordinară a Consiliului Local Ploiești de miercuri după-amiază! Consilierul PNL Gheorghe Sârbu s-a declarat nemulțumit de faptul că  proiectele privind modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea a două grădinițe, pe strada Aleea Strunga și pe Bulevardul Petrolului, din Ploiești, nu au mai intrat pe ordinea  deoarece nu eveau avizele necesare de la comisiile de specialitate.

”Nu intră în răspunderea unei comisii să amâne proiecte de pe ordinea de zi. În cel mai rău caz dau aviz pozitiv sau negative și se pun în discuția Consiliului Local”, a susținut consilierul liberal Gheorghe Sârbu,

În replică, social-democratul Ștefan Dănescu i-a atras atenția că la începutul ședinței a votat ordinea de zi fără cele două proiecte.

”Ați votat  ordinea de zi, domnule Sârbu. A fost o cutumă între noi ca proiectele fără aviz să nu intre în ședință și am acceptat toți”, a fost răspunsul consilierului local Ștefan Dănescu.

 Subiectul a devenit controversat după ce cheltuielile care ar urma să fie suportate din bugetul local au crescut îngrijorător de mult.

 De altfel, această problema a fost semnalată de fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, acesta îndemnând consilierii să proroge cele două proiecte și să le  reanalizeze.

 Volosevici a criticat faptul că s-a ajuns în situația ca din bugetul local să fie suportat „aproximativ 70% din valoare, adică de aproximativ 30 de ori mai mult, respectiv 9.608.435 lei pentru obiectivul din Aleea Strungă și 9.737.391 lei pentru obiectivul din Bulevardul Petrolului, reprezentând o diferența de aproximativ 18.688.000 lei față de proiectele inițiale”.

Cert este că proiectele au avut viză negativă și din partea Direcției Economice, iar argumentul a fost că „în conformitate cu ghidul solicitantului, contribuția eligibilă a beneficiarilor în cadrul proiectelor finanțate prin POR 2014 – 2020 este de 2%, în cazul de față 85.987,02 lei, restul de 9.522448,00 lei reprezentând contribuția proprie a Municipiului Ploiești la costurile neeligibile, ceea ce implică un efort financiar foarte mare într-o perioadă de 23 de luni”, în condițiile în care nu există prevedere bugetară pentru aceste sume pentru anul 2019, dar nici pentru 2020 – 2022.

Primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a susținut că sumele apărute suplimentar sunt efectul Ordonanței 114/2018, care a avut drept efect creșterea salariilor în domeniul construcțiilor și implicit creșterea cheltuielilor.

„Există o singură discuție. Fie grădinițele vor fi construite cu fonduri europene și cu bani din bugetul local, fie vor fi construite numai cu bani din bugetul local”, a adăugat Adrian Dobre, primarul Ploieștiului, care a precizat că termenul limită pentru transmiterea hotărârilor de Consiliu Local este vineri.

Însă, primarul Adrian Dobre a ezitat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă va asculta sfatul fostului edil Andrei Volosevici de a reanaliza impactul financiar al celor două proiecte asupra bugetului local.  

Articolul precedentViorica Dăncilă face videochat cu baronii PSD
Articolul următorKlaus Iohannis explică cum a ajuns să o numească pe Viorica Dăncilă premier: „Nu am știut că este așa”